Pomidor qiymətli mikroelementlər və vitaminlərlə zəngindir. Buna görə də onların gündəlik istehlakı sağlamlığınıza müsbət təsir göstərəcək. Bundan əlavə, pomidor orqanizmdə iltihabın səviyyəsini azaldır, immunitet sistemini gücləndirir və şəkər səviyyəsini sabitləşdirir.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən pomidorun faydalarını təqdim edir:
Aşağı qlisemik indeks və yüksək lif tərkibi: Çiy pomidor, aşağı qlisemik indeksi və yüksək lif tərkibinə görə qan şəkərinin səviyyəsinə faydalı təsir göstərir. Lif şəkərin udulmasını yavaşlatır və insulinə həssaslığı artırır. Pomidorda insulin müqaviməti ilə mübarizə aparmağa kömək edən likopen də var.
Oksidləşdirici stressi azaldın: Pomidor iltihabı, aterosklerozu və toxuma zədələnməsini azaldan diabetlə əlaqəli oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edir.
Karbohidratlar və enerji azdır: Pomidorlar antioksidantlar və flavonoidlərlə zəngindir. Eyni zamanda karbohidratlar və enerji baxımından aşağıdır, bu da onları diabet xəstələri üçün sağlam qida halına gətirir.
Antioksidant xüsusiyyətləri: Pomidorda olan likopen bədəndəki sərbəst radikalların səviyyəsini azaltmağa kömək edən antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir. Tədqiqatlar göstərir ki, likopen qanda qlükoza səviyyəsini aşağı sala və hipoqlikemik təsir göstərən insulin səviyyəsini artıra bilər.
Epikateşin və resveratrolun olması: Pomidorun digər mühüm komponentləri, məsələn, epikateşin və resveratrol da oksidləşdirici stressi azaltmağa, insulinə həssaslığı yaxşılaşdırmağa və insulin müqavimətini azaltmağa kömək edir.
Günün istənilən vaxtında çiy pomidor yemək şəkərli diabet xəstələri üçün təhlükəsizdir və gündəlik qida rasionuna daxil edilə bilər.