Həkimlər duzun çoxluğunun da, olmamasının da zərərli olduğunu deyib.
Lent.az xəbər verir ki, "hər şey normasında" qızıl qaydası pəhriz planlaşdırarkən və qida məhsullarını seçərkən xüsusilə aktualdır.
Müəyyən mineralların artıqlığı və ya çatışmazlığı bədənə mənfi təsir göstərə bilər və bu, məşhur ləzzət artırıcı - duza aiddir. Dietoloq Oksana Çernışeva sağlamlığı qorumaq üçün gündə 3-5 qramdan çox olmayan duz istehlak etməyi tövsiyə edir. Çernışeva onu da vurğulayır ki, duz tez-tez konservant kimi istifadə olunur, buna görə də kolbasa, pendir, bulyon kubları, souslar, fast food və digər məhsullarda çoxlu olur. Bu cür məhsulların daimi istehlakı təhlükəsiz gündəlik duz qəbulunu aşmağa gətirib çıxarır.
Yadda saxlamaq lazımdır ki, duz iştahı artırır, çünki o, güclü dad artırıcıdır. Bu, həddindən artıq yeməyə səbəb ola bilər, çünki duzlu yeməklər tez-tez daha çox yemək istəyi yaradır. Həddindən artıq duz qəbulu da bədəndə mayenin tutulmasına səbəb olur ki, bu da qan təzyiqinin, böyrək və ürəkdə stressin artması ilə nəticələnir. Son araşdırmalar göstərib ki, duzun artıqlığı, hətta tövsiyə olunan miqdardan 6 qram çox olsa da, immunitet sistemini zəiflədir.
Çernışeva qeyd edir ki, bu miqdarda duz təxminən iki fastfud yeməyində olur. "Cəmi yeddi gündən sonra immunitet hüceyrələri bakteriyalarla effektiv mübarizə aparmaq qabiliyyətini itirir" deyən mütəxəssis duz qəbulunu minimum səviyyəyə endirməyi tövsiyə edir.