Harvard Universiteti və Massaçusets Briqam Xəstəxanasının tədqiqatçıları depressiyanın inkişafına daha nələrin səbəb ola biləcəyini araşdırıblar.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, alimlər bir neçə il ərzində 2003-2017-ci illərdə hər dörd ildən bir sorğu anketləri vasitəsilə 32 mindən çox orta yaşlı qadının qida rasionunu qiymətləndirərək, onları istehlak etdikləri emal olunmuş qidaların miqdarından asılı olaraq beş qrupa ayırıblar.
Nəhayət, gündəlik və tez-tez (doqquz və ya daha çox orta yemək) işlənmiş qidalar (şirinləşdirilmiş içkilər daxil olmaqla) yeyən qadınlarda 2122 depressiya hadisəsi bildirilib və onların beşdə birində dörd qida qəbul edənlərlə müqayisədə təxminən 50% daha yüksək depressiya riski olub.
Mütəxəssislər məlumat massivini öyrəndikdən və bir neçə analiz apardıqdan sonra belə qənaətə gəliblər ki, süni şəkildə şirinləşdirilmiş içkilər və depressiya ehtimalı yüksək olan qidalar arasında birbaşa əlaqə var. Alimlərin fikrincə, bu, həmin elementlər orqanizmə daxil olan zaman beyində müəyyən birləşmələrin aktivləşməsi nəticəsində baş verir.