Corciya Universitetindən (ABŞ) nutritionist Treysi Briqman və Bostondakı Şimal-Şərq Universitetindən qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Darin Detviler qaynadılmış yumurta, düyü, qovun bişirildikdən və ya kəsildikdən dərhal sonra istehlak etmək daha yaxşıdır. Onları bir və ya iki gün ərzində yemək qida zəhərlənməsi riskini artırır.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, dietoloq yumurta qabığının bakteriyalara qarşı qoruyucu örtük rolunu oynadığını izah edib.
Əgər qaynadılmış yumurtanın qabığını soyub kənara qoysanız, məsələn, soyuducuya və ya stolun üstünə qoysanız, məhsulun səthində infeksion listerioza səbəb olan bakteriyalar toplana bilər. Xəstəliyin simptomlarına ishal, qızdırma, baş ağrısı və miyalji (əzələ ağrısı) daxildir. Sərt qaynadılmış yumurta qabıqlı olduğu müddətcə təxminən bir həftə təhlükəsizdir.
Detviler qovun kəsdikdən dərhal sonra yeməyi şiddətlə tövsiyə edir. Soyuducuda saxlandıqda belə, salmonella və listeriya kimi patogen mikroorqanizmlər pulpada sürətlə çoxalmağa başlaya bilər. Bundan əlavə, ekspert xəbərdarlıq edir ki, artıq tikə-tikə doğranmış və ya yarıya bölünmüş qovunu almaq olmaz. Fakt budur ki, bu meyvə torpaqda və ya suda yaşayan patogenlərə, eləcə də yerin səthinə yaxın böyüdüyü üçün heyvanların daşıdığı patogenlərə məruz qala bilər. Qovun qabığı məsaməli bir quruluşa malikdir, bu da bakteriyaların orada "ilişməsinə" imkan verir. Xarici səthi effektiv şəkildə təmizləmək mümkün deyil. Kəsmə zamanı patogenlər onların çoxalması üçün ideal bir mühitə malik olan pulpaya nüfuz edə bilər.
O da qeyd olunur ki, bir gündən artıq soyuducuda saxlanılan qaynadılmış düyü yemək arzuolunmazdır. Taxılların bişirilməsi qarın ağrısı, qusma və ishal ilə müşayiət olunan xəstəliyə səbəb olan spor əmələ gətirən bakteriyalarını aradan qaldırmır.