Diyetoloq Natalya Lazurenko hansı qidaların qan laxtalanmasına səbəb olduğu haqqında danışıb.
Lent.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, damarlarda qan laxtalanması insanın gündəlik həyatda adi pəhrizi ilə sıx bağlıdır.
Onun sözlərinə görə, qida qanın özlülüyünə və qalınlığına təsir edir. Buna görə də düzgün olmayan qidalanma damarlarda patoloji proseslərin inkişafına kömək edir. Xüsusilə, yolda hazır qidalardan qəlyanaltılar qan laxtalanma riskini artırır.
Bundan əlavə, su qəbulunun olmaması qanın qalınlaşmasına və laxtalanma riskinin artmasına kömək edir. Mütəxəssisin sözlərinə görə, bir çox insanlar qida rasionunda suyu qəhvə kimi dondurulmuş qurudulmuş məhsullarla əvəz edirlər. Bu, venoz sistemin durğunluğuna gətirib çıxarır və qan laxtalanma riskini artırır. Oturaq həyat tərzi və şəkərli qazlı içkilərin istifadəsi də bu problemi yaradan səbəblər arasındadır.
Qan laxtalanma riskini azaltmaq üçün pəhrizinizi düzgün şəkildə saxlamaq, sağlam qidalara üstünlük vermək, su qəbulunu artırmaq və aktiv olmaq vacibdir.