“Gənclik sıyığı”   - Az adam  faydalı   olduğunu bilir
22 yanvar 2024 10:07 (UTC +04:00)

“Gənclik sıyığı” - Az adam faydalı olduğunu bilir

Vitamin və mineralların balansını qorumaq bütün orqanizmin sağlamlığı üçün çox vacibdir. İnci arpasında bu elementlər çoxdur, faydalarını az adam bilir.

Tərkibindəki yüksək qida maddələrinə, həmçinin zülal və lifə görə dietoloqlar onu “gənclik sıyığı” adlandırırlar.

Lent.az xarici KİV-ə istinadən bildirir ki, bu barədə dietoloq Svetlana Fus danışıb.

İnci arpası, Fusun sözlərinə görə, yüksək qida dəyəri olan sağlam və qidalı dənli bitkilər arasında xüsusi yer tutur.

İnci arpasının əsasını arpa təşkil edir, tərkibində yalnız lif deyil, həm də əhəmiyyətli miqdarda protein (100 qramda təxminən 15 faiz) var. Bundan əlavə, taxılda kalium, kalsium, dəmir, fosfor, mis, sink, selenyum, B, PP və E vitaminləri kimi bir çox mineral və vitamin var.

Fus izah edir ki, inci arpa qabığı soyulur və meyvə və toxum qabığının qalıqları ilə arpanın tam taxılları qismən üyüdülür. Bu növ taxıl bəzən “gözəllik sıyığı” adlanır, çünki o, kollagenin sintezi üçün lazım olan amin turşusu lizinlə zəngindir, bu da öz növbəsində dərini elastik edir və qırışların yaranmasının qarşısını alır. İnci arpada olan B və E vitaminləri də sağlam dırnaqların, saçların və dərinin saxlanmasına kömək edir.

​Bütün müsbət keyfiyyətlərə baxmayaraq, inci arpanın tərkibində qlüten olduğunu və həddindən artıq qaz meydana gəlməsinə səbəb ola biləcəyini xatırlamaq lazımdır, bu da mədə-bağırsaq xəstəliklərinin olması halında, həmçinin çölyak xəstəliyində (əhalinin bir faizində rast gəlinən və çox vaxt diaqnozu qoyulmayan avtoimmun xəstəliyidir-red.), özü qəbuledilməz olduqda nəzərə alınmalıdır.

İnci arpa sıyığının bütün faydalı xüsusiyyətlərindən istifadə etmək üçün onu ət, göbələk, tərəvəz, göyərti, meyvə və qurudulmuş meyvələrlə bişirmək olar. Kotletlər, şorbalar, risotto, kələm rulonları kimi müxtəlif yeməklər hazırlamaq üçün uyğundur və həmçinin quş ətinin doldurulması üçün istifadə edilə bilər.

Bişirməzdən əvvəl, daha sürətli bişirmək və faydalı xüsusiyyətləri qorumaq üçün dənli bitkiləri 10-12 saat suda islatmaq tövsiyə olunur. Sıyığın daha xırtıldayan teksturası üçün bir az bitki yağı əlavə edə bilərsiniz.

# 7830
avatar

Oxşar yazılar