Əgər hələ də yalnız yaxşı bir xiyar məhsulunu xəyal edirsinizsə, əllərinizi yanınıza sallamayın və tərəvəz üçün mağazaya getməyin.
Lent.az bildirir ki, bu yazıda sübut edilmiş xalq üsullarını oxuyub, bunun sayəsində toplanmış xiyarları və onların miqdarını qonşularınıza göstərə bilərsiniz.
Yod-süd çiləmə üsulu
Ediləcək ilk şey xiyar yarpaqlarının saralmasının qarşısını almaqdır. Yod-süd çiləmə üsulu bu işdə sizə kömək edəcək, çünki o, bitkinin immunitetini gücləndirir və müxtəlif çürüklərə və toz kifinə qarşı müqaviməti artırır.
30 damcı yod, 20 qram çamaşır sabunu və 1 litr südü 10 litr suda həll edin, hərtərəfli qarışdırın və xiyar yataqlarını emal etməyə başlaya bilərsiniz. İki həftədə bir dəfə çiləməyə icazə verilir.
Çörək əsaslı çiləmə üsulu
Xiyarın yaşıl yarpaqlarını qorumaq üçün başqa bir üsul çörək əsaslı bir həll ilə çiləmə üsuludur. Bu üsul sayəsində gövdələr gec payıza qədər yaşıl qalır, bu da meyvə dövrünün uzadılmasına kömək edir.
Bir vedrə su götürün və içinə bir çörək qoyun (ağ və ya qara, fərq etməz). Bir gün göləyin. Sonra dəmləməni süzün, bir vedrə suya 30-40 damcı yod əlavə edin. Yarpaqların yanmasının qarşısını almaq üçün bu prosedur axşam və ya buludlu havada aparılmalıdır.
Zərdab ilə çiləmə
Yumurtalıqların formalaşmasını gücləndirmək istəyirsinizsə, 10 litrlik suda həll edilmiş 2 litr zərdab və 150 qram şəkərdən istifadə etməlisiniz.