Son illərdə qidaların son istifadə tarixlərini başa düşmək daha mürəkkəb hala gəlib. Qida üzrə mütəxəssis Karan Rac marketlərdə satılan məhsulların istifadə müddəti haqqında maraqlı fakt aşkar edib.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin fikrincə, satış tarixləri mağazalara məhsulların rəflərdən nə vaxt çıxarılacağını bildirir və qida təhlükəsizliyi ilə bağlı deyil. İstifadə müddəti məhsulun istehlak üçün maksimum keyfiyyətdə və təhlükəsizliyində qaldığını göstərir.
Maraqlıdır ki, bəzi qidalar, məsələn, düyü düzgün saxlandıqda, göstərilən son istifadə tarixindən beş il sonra yemək təhlükəsiz ola bilər. Çünki istifadə müddəti çox vaxt məhsulun təhlükəsizliyini yox, keyfiyyətini və dadını göstərir. Bununla belə, doktor Rac xəbərdarlıq edir ki, ət və süd məhsulları ilə xüsusilə diqqətli olmaq və göstərilən yararlılıq tarixlərinə ciddi riayət etmək lazımdır. Qəribə qoxu, teksturanın dəyişməsi, qəlib və ya zədələnmiş qablaşdırma kimi xarab olma əlamətləri göstərən hər hansı qidanın dərhal atılması vacibdir.