Kartof tez-tez soyuducuda və ya mətbəxdə çəkməcədə saxlanılır. Ancaq kartoflar yanlış yerdə saxlandıqda çox tez çürüyə bilər.
Lent.az xəbər verir ki, tanınmış ekspert Kira Simpson kartofu uzun müddət təzə saxlamağın qaydasını açıqlayıb.
"Kartofu saxlamaq üçün ən yaxşı yer sərin, qaranlıq yerdir. Günəş işığı kartofu yaşıl rəngə çevirən xlorofil istehsalını stimullaşdırır. Siz onları ideal şəkildə saxlamaq, cücərməni yavaşlatmaq və çürümənin qarşısını almaq üçün kifayət qədər sərin, lakin bir o qədər də soyuq olmayan yer seçməlisiniz. Çünki çox isti yerdə kartofdakı nişasta şəkərə çevrilir və onun dadını şirin edir", - deyə ekspert izah edib.
Onun sözlərinə görə, günəş işığı kartofun yaşıllaşmasına, cücərməsinə və solanin adlı birləşmənin əmələ gəlməsinə səbəb olur ki, bu da zəhərli olduğu üçün istehlak edilməməlidir.
Bununla belə, soyuducuda nişasta parçalanmağa və şəkərə çevrilməyə başlayacaq ki, bu da nəinki dəhşətli dad verəcək, həm də kartofu şişkinləşdirə bilər. Bununla belə, yüksək şəkər tərkibi yemək zamanı asilamidə çevrilə bilər ki, bu da zərərli kimyəvi maddədir və xərçəng riskini artırır.
Bunun əvəzinə kartof qaranlıq yerdə və sərin temperaturda saxlanılmalıdır. Bunun üçün şkaf və ya kiler uyğun gəlir. Qeyd edək ki, kartofu çantada saxlamaq olmaz. Çünki havalandırmanı təmin etmək də vacibdir.
Kartofu uzun müddət saxlamaq üçün bir neçə variant var. Bir qutu, səbət, kağız və ya parça çanta sizin köməyinizə çatacaq. Plastik torbalardan mütləq çəkinin. Çünki onlar nəm tuta və kartofun daha tez xarab olmasına səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, kartofu soğandan uzaq saxlamaq lazımdır. Soğan kartofu şirəli edəcək qaz istehsal edir.
“Bu iki inqrediyent bir çox yeməklərdə təbii birləşmə kimi görünsə də, onların bir yerdə saxlanması etilen qazının ayrılması səbəbindən hər ikisinin daha tez xarab olmasına səbəb ola bilər”, - deyə ekspert yekunlaşdırıb.
Kiranın sözlərinə görə, onun məsləhətlərinə əməl etməklə kartofu bir neçə gün deyil, aylarla təzə saxlamaq olar.