Donor qan verməzdən əvvəl nə yeməməlidir?
21 may 2024 18:23 (UTC +04:00)

Donor qan verməzdən əvvəl nə yeməməlidir?

Bildiyiniz kimi, qida orqanizmə hüceyrə səviyyəsində təsir göstərə bilər. Buna görə də, qan donoru olmağı planlaşdırırsınızsa, bir müddət sadə qidalanma qaydalarına riayət etməli olacaqsınız.

Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, qan komponentlərinin keyfiyyətinin yaxşı olması və edilən səylərin boşa getməməsi üçün xüsusi pəhriz lazımdır. 

Beləliklə, qan vermədən iki gün əvvəl pəhrizdən yağlı qidaları xaric etmək lazımdır: yağlı ət və piy, kolbasa və hisə verilmiş ətlər, həmçinin yağ, o cümlədən zeytun yağı. Bundan əlavə, hər hansı süd və fermentləşdirilmiş süd məhsulları, pendir, yumurta və balıq yeməklərindən imtina etməlisiniz.

Qadağaya souslar (mayonez, ketçup və s.), toxum və qoz-fındıq, tortlar və pastalar, çips və digər qəlyanaltılar, şokolad, halva və xurma daxildir. Prosedurdan əvvəl sarımsaq, qulançar, ispanaq və yabanı giləmeyvə yeməyin - onların təsiri aspirinə bənzəyir.

Təbii ki, alkoqol və enerji içkiləri də bu siyahıdadır.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1446
avatar

Fidan İlqar

Oxşar yazılar