Dərinin vəziyyətini yaxşılaşdıran və cavanlaşdıran  məhsullar
28 avqust 2024 13:03 (UTC +04:00)

Dərinin vəziyyətini yaxşılaşdıran və cavanlaşdıran məhsullar

Gözəl və sağlam dəri müntəzəm qulluq və balanslaşdırılmış pəhriz tələb edir. Tədqiqatlar göstərir ki, bəzi qidalar dərinizə müsbət təsir göstərə bilər, digərləri isə qocalma prosesini sürətləndirə və xəstəliklərə səbəb ola bilər.

Lent.az xəbər verir ki, Lanzhou Universitetinin çinli alimləri müxtəlif qidaların istehlakı ilə dəri problemləri arasında mümkün səbəb-nəticə əlaqəsini öyrənmək üçün genetik araşdırma aparıblar.

Böyük Britaniya Biobankının 17 pəhriz faktoru ilə bağlı məlumatları, eləcə də eyni mənbədən olan dörd dəri xəstəliyi və başqa bir geniş miqyaslı genomik araşdırma ilə bağlı məlumatları təhlil edərək, alimlər pəhrizin dəri sağlamlığına və görünüşünə genetik səviyyədə təsirini araşdırıblar.

Tədqiqatın nəticələrinə görə, dəri üçün açıq şəkildə faydalı olan bir neçə məhsul var. Bunlar aşağıdakılardır. 

Yağlı balıq yemək piqmentasiyanı azaldır və dərinin qocalma prosesini ləngidir;

Çayın müntəzəm istifadəsi də piqmentasiyanı azaltmağa kömək edir;

Çiy tərəvəzlər keratinosit dəri xərçənginin inkişaf riskini azaldır;

Eyni zamanda, araşdırma bəzi məhsulların dəriyə zərər verə biləcəyini göstərib. Dəriyə zərərli olan məhsullar aşağıdakılardır. 

Qəhvə və donuz əti dərinin qocalma prosesini əhəmiyyətli dərəcədə sürətləndirir;

Mal əti, şampan və ağ şərab melanoma riskini artırır;

Çörək keratinositlərin yaratdığı dəri xərçəngi riskinin artması ilə əlaqələndirilir.

Beləliklə, tədqiqatın nəticələri müəyyən qidaların istehlakı ilə dəri vəziyyəti arasında səbəb-nəticə əlaqəsini göstərir. Yağlı balıq, çay və çiy tərəvəz yemək dəri sağlamlığına müsbət təsir edir, qəhvə, donuz əti, mal əti, çörək, şampan və ağ şərab isə onun vəziyyətinə mənfi təsir göstərərək xəstəlik riskini artırır.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1773
avatar

Sevinc Fərid

Oxşar yazılar