Xurmanı  nə ilə birləşdirmək   təhlükəlidir?
21 fevral 2025 17:07 (UTC +04:00)

Xurmanı nə ilə birləşdirmək təhlükəlidir?

Çoxlarının sevdiyi mövsümi meyvə xurmanın bəzi məhsullarla birləşdirilməməsi daha yaxşıdır. 

Lent.az-ın xarici KİV-ə istinadla məlumatına görə, bu barədə dietoloqlar xəbərdarlıq etdi.

Onların fikrincə, xurmanı ət, bal və soyuq su ilə birləşdirmək tövsiyə edilmir.

Tərkibində taninlər var. Xüsusilə toxumlu meyvələrdə çoxdur. Bu birləşmələr müxtəlif maddələri birləşdirə bilər, buna görə də xurma ilə birlikdə məhsullar daha az həzm olunur

“Məsələn, ətin həzm olunması kifayət qədər uzun vaxt tələb edir, o, sərbəst şəkildə parçalanmalıdır, tərkibindəki birləşmə ağız boşluğuna daxil olduqda, biz xoşagəlməz bir dad hiss edirik, çünki selikli qişamızla qarşılıqlı əlaqəyə başlayır, udulması çətinləşir, həzm pozulur", - dietoloqlar vurğulayır.

Ekspertlər xəbərdarlıq edir ki, xurma da çox miqdarda şəkər ehtiva edir, buna görə bal ilə yeməməlisiniz. Bu birləşmə qanda qlükoza səviyyəsini çox artırır.

Bundan əlavə, xurma yedikdən sonra soyuq su içmək məsləhət görülmür.

"Soyuq su bir çox həzm sfinkterini spazm edir və məlum olur ki, fermentlərin sərbəst buraxılması və həzm pozulur. Bizim vəzifəmiz xurmanın maksimum dərəcədə mənimsənilməsidir".

Dietoloqlar xurmanı digər qidalardan ayrı yeməyi məsləhət görürlər. Beləliklə, yaxşı udulacaq və yeməyin həzminə müdaxilə etməyəcək.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 739

Oxşar yazılar