"Dünyanın ən ölümcül qidası"  - İldə 200-dən çox insanı öldürür
30 yanvar 2025 11:31 (UTC +04:00)

"Dünyanın ən ölümcül qidası" - İldə 200-dən çox insanı öldürür

Dünyanın ən ölümcül yeməklərindən biri yarım milyard insan tərəfindən yeyilir və onun geniş yayılması, düzgün hazırlanmadığı təqdirdə ölümcül bir şöhrət qazanmasının səbəbi ola bilər. Əvvəllər Taylandda və Laosda yeyilən təhlükəli yemək koi pla idi , indi söhbət ildə 200-dən çox insanın ölümünə səbəb olan manokdan gedir.

Lent.az dünyanın ən ölümcül yeməyini sizlərə təqdim edir:

Kasava kimi də tanınan manyok, 500 milyon insanın istehlak etdiyi əsas qidadır və hər il yüz milyonlarla ton istehlak üçün istehsal olunur. Tropik iqlimlərdə inkişaf edən bu bitki Cənubi Amerikadan gəlir, baxmayaraq ki, bu gün dünyanın ən böyük manok istehsalçısı Nigeriyadır. Bitkinin kökləri, qabığı və yarpaqları çiy yemək təhlükəlidir, çünki onların tərkibində hidrogen siyanidi əmələ gətirə bilən zəhərli maddələr var. Manyokun şirin sortlarında hər kiloqramda 20 mq-a qədər siyanid ola bilər, lakin ən acı növlər arasında bu rəqəm 1000 mq siyanidə qədər yüksələ bilər.

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının hesablamalarına görə, manok zəhərlənməsi ildə 200-ə yaxın insanın ölümünə səbəb olur, buna görə də manyok ən ölümcül qidalar siyahısına daxil edilsə də, onu müntəzəm yeyən və özünü yaxşı hiss edənlərin sayıda əslində az deyil. Bunun səbəbi, insanların sağlamlığımız üçün təhlükə yarada biləcək bəzi yeməkləri bişirməyi öyrənəcək qədər ağıllı olmasıdır. İnanılmaz dərəcədə zəhərli balıqları bişirməyi öyrənən aşpazlar var ki, bu da təcrübəli əllər tərəfindən hazırlanmasa, ölümcül bir ləzzət ola bilər, necə ki, insanlar manyok tərəfindən öldürülmə riskini azaltmağı öyrənirlər. Kök bitkisinin hissələrini çiy və ya düzgün işlənməmiş yemək ölümə səbəb ola bilər və həmçinin nevroloji pozğunluq ataksiya ilə əlaqələndirilir, buna görə də bu qida ölümdən başqa sağlamlığa təsir göstərə bilər.

 Bitkinin 24 saata qədər islatılmasını ehtiva edən düzgün bişirmə, casavanın mümkün qədər təhlükəsiz saxlanmasının əsas hissəsidir. Qida qıtlığı zamanı manyokun yaratdığı təhlükə artır, çünki aclıq və qida çatışmazlığı zamanı insanlar daha çox acı bitki yeyə bilər ki, tərkibində daha çox hidrogen siyanid var.

Xatırladaq ki, keçən il bir adam dostunun ölümcül hədiyyəsini yedikdən sonra dünyasını dəyişib . Yoldaş möcüzə nəticəsində sağ qalıb.


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 2307

Oxşar yazılar