Bu xərçəng növünün qarşısını almaq üçün  ən yaxşı səhər yeməyi
06 mart 2025 09:51 (UTC +04:00)

Bu xərçəng növünün qarşısını almaq üçün ən yaxşı səhər yeməyi

Alimlər 150 mindən çox insanın iştirak etdiyi iki araşdırmanın məlumatlarını təhlil edərək, xərçəngin qarşısını almağa kömək edə biləcək ən yaxşı səhər yeməyini müəyyən ediblər. Müasir tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm olaraq qatıq istehlak etmək yoğun bağırsaq xərçəngi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.

Lent.az-ın xarici KİV-ə istinadla məlumatına görə,  Mass General Brigham tədqiqatçıları 30 il ərzində müşahidə olunan 150 mindən çox insanın məlumatlarını təhlil ediblər. Araşdırmanın nəticələrinə görə, həftədə ən azı iki dəfə qatıq yeyən insanların bütün yoğun bağırsaq xərçəngi növlərinə tutulma riski, onu ayda bir dəfə və ya daha az istehlak edənlərə nisbətən daha aşağı olub.

Ekspertlər hesab edirlər ki, qatığın qoruyucu təsiri onun bağırsaq mikroflorasına müsbət təsiri ilə bağlıdır. Təbii qatıqda olan probiyotiklər bağırsaq baryerini gücləndirir və xərçəngin inkişafına səbəb ola biləcək iltihabi proseslərin qarşısını alır.

Harvard Tibb Məktəbinin aparıcı tədqiqatçılarından biri olan doktor Tomotaka Ugai qeyd edir ki, əgər qatıq artıq rasionunuzun bir hissəsidirsə, onu istehlak etməyə davam edin. Lakin əgər bu məhsul sizə xoş gəlmirsə, özünüzü məcbur etməyə ehtiyac yoxdur – onun yerinə təzə tərəvəzlər, meyvələr və tam taxıllı qidalar kimi digər sağlam alternativlər var.

Sağlam qatıq necə seçilməlidir?

Qatığın həqiqətən faydalı olması üçün keyfiyyətli məhsul seçmək vacibdir. Budur, diqqət yetirməli olduğunuz əsas meyarlar:

Minimum şəkər – Şəkər və süni tatlandırıcılar əlavə olunmayan təbii qatıq seçmək daha yaxşıdır. Əgər dadını dəyişmək istəyirsinizsə, ona təzə giləmeyvə, qoz-fındıq və ya az miqdarda bal əlavə edə bilərsiniz.

Canlı bakteriya mədəniyyətləri – Qatığı faydalı edən əsas komponent probiyotiklərdir. Buna görə də qablaşdırmada "canlı mədəniyyətlərlə" ("Live and Active Cultures") kimi ifadələrin olub-olmadığını yoxlamaq lazımdır.

Yüksək zülal tərkibi – Xüsusilə yunan qatığı (Greek yogurt) faydalıdır, çünki onun tərkibində adi qatığa nisbətən daha çox zülal var (100 qramda ən azı 10 q), bu da onu doyumlu və qidalandırıcı edir.

Optimal yağ tərkibi – Aşağı yağlı qatıq daha az kalorili olsa da, tam yağlı versiyalarda önəmli yağda həll olunan vitaminlər (A, D, E, K) mövcuddur. Seçim fərdi pəhriz hədəflərindən asılıdır.

Minimum əlavə maddələr – Uzun tərkib siyahısı olan qatıq (boyalar, aromatizatorlar, qatqılar və stabilizatorlar) sağlamlıq üçün o qədər də faydalı deyil. Tərkibi nə qədər sadə olsa, qatıq bir o qədər faydalıdır.

Müntəzəm olaraq təbii qatıq istehlak etmək bağırsaq sağlamlığını dəstəkləmək və yoğun bağırsaq xərçəngi riskini azaltmaq üçün effektiv üsullardan biridir. Əsas məsələ probiyotiklərlə zəngin, az şəkərli, keyfiyyətli qatıq seçməkdir.

 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 564

Oxşar yazılar