Meyvə və giləmeyvə əsasən pəhriz məhsulları sayılır, lakin onların arasında kalorisi yüksək olanlar da var.
Lent.az xəbər verir ki, meyvə və giləmeyvələrin kalorili olması əsasən onların tərkibindəki karbohidratlarla müəyyən edilir - onlar nə qədər çox olarsa, kalori miqdarı da bir o qədər yüksək olar.
Əksər meyvələrdə 100 q-da təxminən 10 q karbohidrat var. Bununla belə, banan, üzüm, xurma və avokadonun kalorisi daha yüksəkdir.
Onların arasında lider banandır, burada 100 q-da təxminən 20 q karbohidrat var. Bir bananın çəkisi (qabıqla) təxminən 200 q olduğu üçün, hər meyvədə təxminən 200 kalori var. Buna görə də artıq çəkisi olan və ya şəkərli diabeti olanlara bu məhsulun istehlakını məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur. Bir az yetişməmiş, yaşıl-sarı bananları seçmək daha yaxşıdır, çünki onların tərkibində daha az karbohidrat və daha çox lif var.
Bananı 100 q-da təxminən 15-20 q karbohidrat olan üzüm təqib edir. Üzümün yüksək kalorili olmasına baxmayaraq, bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Xüsusilə qırmızı üzüm orqanizmin sərbəst radikallarla mübarizə aparmasına kömək edən “resveratrol” və “quercetin” kimi antioksidantlarla zəngindir.
Üçüncü yeri 100 q-da 20 q-a qədər şəkər olan xurma tutur, bu meyvədə çoxlu saxaroza var. Buna görə də, xüsusilə də artıq çəki və ya şəkərli diabetiniz varsa, mülayim şəkildə istehlak edilməlidir.
Kalori miqdarında dördüncü yeri yüksək yağ konsentrasiyası ilə xarakterizə olunan avokado tutur. Diyetoloqların fikrincə, bu meyvənin 100 qramında təxminən 160-180 kalori var ki, bu da ilk növbədə yüksək yağ tərkibi ilə bağlıdır (100 q-da təxminən 14 q).
Həkimlər qeyd edirlər ki, meyvə və giləmeyvə quruduqdan sonra onlardan bütün maye çıxır, buna görə də onların həcmi və çəkisi azalır, lakin kalori miqdarı artır. Buna görə də, hər hansı bir qurudulmuş meyvənin kalorisi təzə analoqlarından qat-qat yüksəkdir və tərkibində daha çox şəkər var.