İbn Sina əsrlər əvvəl sarımsaq haqqında xəbərdarlıq etmişdi. Məşhur həkimin xəbərdarlığı hətta sizi “Məlum oldu ki, biz illərdir sarımsağı səhv istehlak edirik” deməyə vadar edə bilər. Çünki İbn Sinanın sarımsaqla bağlı tövsiyələri sarımsağın faydalarını artıra bilər.
Lent.az xarici mediaya istinadla təfərrüatları təqdim edir…
İbn Sina bir çox əsrlər əvvəl sarımsaq istehlakına qarşı xəbərdarlıq etmişdi. Həkimin məşhur xəbərdarlığında sarımsağın qovrulması lazım olduğu bildirilirdi. Əslində İbn Sina iddia edirdi ki, sarımsağın tam faydasını əldə etmək üçün onu qovurmaq lazımdır.
Əsrlər əvvəl İbn Sinanın tövsiyə etdiyi qovrulmuş sarımsaq, tərkibindəki antibiotiklərin miqdarını demək olar ki, iki dəfə artıra bilər. Bundan əlavə, temperaturdan asılı olaraq arta bilən antibiotiklər orqanizmin qanını yağlardan təmizləyə bilir.
Pis xolesterol səviyyələrini azaltmaqda da faydalı ola bilər. Nəticədə, ürəyin və damarların daha sağlam işləməsində təsirli ola bilər.
Sarımsağın faydaları
İbn Sinanın tövsiyələrinə daxil edilən qovrulmuş sarımsaq bir çox fərqli fayda verə bilər. Sözügedən üstünlüklərdən bəziləri aşağıdakılardır:
• Qan dövranını tarazlayaraq ürək ritmini tənzimləməkdə faydalı ola bilər.
• Orqanizmdəki iltihab və infeksiyaya qarşı faydalı ola bilər.
• Qəbizlik probleminə qarşı faydalı ola bilər.
Diqqət: İbn Sinanın tövsiyə etdiyi qovrulmuş sarımsağı ehtiyatla istehlak etmək lazımdır. Əslində, allergik reaksiyaları və ya başqa bir sağlamlıq vəziyyəti ola biləcək insanların uzman həkimə müraciət edərək istehlak etmələri tövsiyə olunur.
• İbn Sinanın da tövsiyə etdiyi qovrulmış sarımsaq, ürək ritminin düzgün işləməsinə və orqanizm sistemindəki daha təsirli sinir hüceyrələrinə təsir edə bilər.
Antioksidant xüsusiyyətləri
Sarımsağın tərkibində antioksidant komponentlər var. Antioksidantlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qoruyur və xərçəng kimi bir çox xəstəliyə qarşı qoruya bilər.
İmmunitet sisteminin gücləndirilməsi
Sarımsağın tərkibində immunitet sistemini gücləndirdiyinə inanılan maddələr var. Soyuqdəymə və qrip kimi infeksiyalara qarşı müqaviməti artıra bilər.
Bakteriyalar və viruslar əleyhinə xüsusiyyətləri
Sarımsağın tərkibindəki komponentlər bakteriya və viruslara qarşı təsirli ola bilər. Buna görə də, yüngül infeksiyaların qarşısını almağa və müalicə etməyə kömək edə bilər.
Xərçəngin qarşısının alınması
Bəzi araşdırmalar sarımsağın xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini maneə törədə biləcəyini və xərçəngin qarşısını almaq potensialına malik olduğunu göstərib. Bununla belə, daha çox araşdırma tələb olunur.
Sümük sağlamlığı
Sarımsaq sümük sağlamlığını dəstəkləyən minerallar və antioksidantlar ehtiva edir. Bu, osteoporoz kimi sümük xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edə bilər.
Dəri sağlamlığı
Sarımsaq bəzi dəri problemlərini yüngülləşdirə bilən iltihab əleyhinə və antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malik ola bilər.
Qan şəkərinin səviyyəsinin tənzim edilməsi
Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, sarımsaq qan şəkərini yaxşılaşdıra və 2-ci tip diabet riskini azalda bilər.
Ruhi sağlamlıq
Sarımsaq zehni funksiyaları və yaddaşı dəstəkləyə bilən antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik ola bilər.