Çin Hubey Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, mütəmadi olaraq həll olunan qəhvə içmək, yaşlı insanlarda görmə qabiliyyətinin zəifləməsi riski ilə əlaqələndirilir.
Həll olunan qəhvə və görmə problemləri
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, araşdırma göstərib ki, yalnız həll olunan qəhvəyə üstünlük verənlərdə yaşla əlaqəli makulyar degenerasiya riski artır.
Bu, gözün tor qişasının mərkəzi hissəsinin – "sarı nöqtə" adlanan hissənin zədələnməsi ilə xarakterizə olunur və görmənin bulanmasına, daha ağır hallarda isə korluğa səbəb ola bilər.
Nə üçün bu təhlükəlidir?
Alimlərə görə, bu mənfi təsir qəhvənin hazırlanma texnologiyası ilə bağlıdır. Termiki emal zamanı qəhvədə akrilamid kimi zərərli birləşmələr yarana bilər. Akrilamid – potensial toksik maddədir və sinir hüceyrələrini, o cümlədən göz sinirlərini zədələyə bilər.
Bundan əlavə, həll olunan qəhvədə tez-tez:
oksidləşmiş yağlar
kimyəvi qatqılar (toz halına gətirmək və sonradan bərpa etmək üçün istifadə olunur)
mövcuddur.
Ənənəvi şəkildə hazırlanmış darıdılmış qəhvədə isə bu zərərli maddələrin miqdarı xeyli aşağıdır.
Nəticə
Yaşlı insanlar və göz sağlamlığına önəm verənlər üçün həll olunan qəhvədən imtina etmək, onun əvəzinə təbii və az işlənmiş qəhvələrə üstünlük vermək tövsiyə olunur.