Bildiyiniz kimi, qida orqanizmə hüceyrə səviyyəsində təsir göstərə bilər. Buna görə də, qan donoru olmağı planlaşdırırsınızsa, bir müddət sadə qidalanma qaydalarına riayət etməli olacaqsınız.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, qan komponentlərinin keyfiyyətinin yaxşı olması və edilən səylərin boşa getməməsi üçün xüsusi pəhriz lazımdır.
Beləliklə, qan vermədən iki gün əvvəl pəhrizdən yağlı qidaları xaric etmək lazımdır: yağlı ət və piy, kolbasa və hisə verilmiş ətlər, həmçinin yağ, o cümlədən zeytun yağı. Bundan əlavə, hər hansı süd və fermentləşdirilmiş süd məhsulları, pendir, yumurta və balıq yeməklərindən imtina etməlisiniz.
Qadağaya souslar (mayonez, ketçup və s.), toxum və qoz-fındıq, tortlar və pastalar, çips və digər qəlyanaltılar, şokolad, halva və xurma daxildir. Prosedurdan əvvəl sarımsaq, qulançar, ispanaq və yabanı giləmeyvə yeməyin - onların təsiri aspirinə bənzəyir.
Təbii ki, alkoqol və enerji içkiləri də bu siyahıdadır.