Bu qidaları  hər kəs sevir, lakin insanı depressiyaya salır
29 iyul 2024 17:45 (UTC +04:00)

Bu qidaları hər kəs sevir, lakin insanı depressiyaya salır

İnsanlar orqanizmi əsas qida maddələri ilə təmin etməli, sağlamlığı qorumalı, əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmalı və toxluğu təmin etməlidir. Ancaq bütün məhsullar bu vəzifənin öhdəsindən gəlmir və bəziləri əhval-ruhiyyənin pisləşməsinə, əsəbiliyə səbəb ola bilər.

Lent.az xəbər verir ki, bu qidalar insanları əsəb və depressiyaya salır.

Əhval-ruhiyyəmizi nə pozur

Kədərlənəndə tez-tez bizi sevindirmək ümidi ilə şirniyyatlara əlimizi uzarıq. Ancaq bu, yanıltıcı bir hissdir və bir çox şirniyyat uzun müddət ərzində əhvalımızı pisləşdirə bilər.

Şəkər

Kədərli olanda jelibonları sevirsən? Təəssüf ki, bu müvəqqəti bir zövqdür. İngiltərədə edilən bir araşdırma, gündə 67 qramdan çox şəkər istehlak edən insanların 40 qramdan az istehlak edənlərə nisbətən daha çox psixi sağlamlıq problemi inkişaf etdirdiyini göstərib.

Süni şəkildə əlavə edilən şəkər əvvəlcə əhvalınızı yüksəldir və sizə enerji verir, lakin uzun müddətdə depressiya və narahatlığa səbəb ola bilər. Südlü şokolad orta ölçüdə yeyilməlidir, bir parça tünd şokolad isə serotonin istehsalı üçün ən yaxşısıdır.

Yağlı qida

Çətin bir günün ardından pizza, burger və ya yağlı, yüksək kalorili bir şey istəyirsən. Ancaq bu, psixi vəziyyətinizi pisləşdirə bilər. Sağlam olmayan yağların yüksək səviyyədə olması bağırsaqda xroniki iltihaba səbəb ola bilər ki, bu da psixoloji yükə çevrilir.

Serotonin istehsal etmək üçün lazım olan qidalarla zəngin təzə qidalar əvəzinə ləzzətli yemək yemək əhvalın daimi azalmasına səbəb olur. Araşdırmalar göstərir ki, qızardılmış və çox işlənmiş qidaların istehlakı depressiya ilə əlaqələndirilir.

Sadə karbohidratlar

Makaron və ağ çörək kimi sadə karbohidratlar sizi tez doyuzdurur, lakin hormonal balansı yaxşılaşdırmağa kömək etmir. Tədqiqatlar göstərir ki, sadə karbohidratların qəbulunu artırmaq depressiya riskinizi artıra bilər. Onlar qan şəkərinin səviyyəsini artırır, bu da sizi tez ac və yorğun hiss etdirir. Bütün taxıllar, paxlalılar, quinoa və düyü seçmək daha yaxşıdır.

Pəhriz içkiləri

Aşağı kalorili pəhriz içkilərinin tərkibində süni şəkər var. Onların əksəriyyətində qısa müddətdə norepinefrin və dopamin konsentrasiyalarını artıra bilən, lakin uzun müddətdə serotonin istehsalını maneə törədən aspartam var.

Kofein

Qəhvə gün ərzində oyanmağınıza və enerjinizi saxlamağınıza kömək edir. Bununla belə, həddindən artıq kofein istehlakı narahatlıq, narahatlıq, baş ağrısı və əhval dəyişikliyinə səbəb ola bilər. Əgər əsəbiliyə meyllisinizsə, kakao və ya matcha kimi daha sağlam stimulantları seçin.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1995
avatar

Fidan İlqar

Oxşar yazılar