Yumurta qaraciyəri piylənmədən qoruya bilir və hipertonik xəstələr üçün faydalıdır,
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bunu italyan alimləri sübut ediblər.
Təcrübə müəllifləri ilk növbədə yumurtanın hipertoniya və ya qaraciyər yağlanması xəstəliyindən əziyyət çəkən 60 yaşdan yuxarı insanların sağlamlığına necə təsir etdiyinə diqqət yetiriblər. Məlum olub ki, normal yumurta istehlakı (orta hesabla həftədə 3-5 yumurta) arterial hipertoniya və qaraciyər yağlanması riskini azaldır. Buna görə də ekspertlər uzun müddət olduğu kimi yumurtaların demonizasiyasına son qoymağa çağırıblar. Bu məhsulun müsbət və mənfi tərəflərini izah etmək, onların ağıllı istifadəsini tövsiyə etmək vacibdir.
Bəli, bu məhsulda çoxlu xolesterol var. Ancaq tərkibində "pis" xolesterolun səviyyəsini azalda bilən və "yaxşı" xolesterolun konsentrasiyasını artıra bilən lesitin kimi faydalı bir maddə də mövcuddur. Həmçinin, lesitin, bir sıra tədqiqatların göstərdiyi kimi, ürəyin və beynin ahəngdar fəaliyyətinə kömək edir. Yumurta yüksək keyfiyyətli heyvan zülalının, doymamış yağ turşularının mövcud mənbələrindən biri olaraq qalır və onların tərkibində arginin, karotenoidlər, minerallar və vitaminlər kimi faydalı birləşmələr də var. Vitamin B12, bəzi məlumatlara görə, qaraciyəri piylənmədən qoruyur, buna görə də alimlərin tövsiyələri bu yeməyi kilolu insanların menyusuna daxil etməkdir.
Xolesterinin təsirini mümkün qədər neytrallaşdırmaq üçün mütəxəssislər tərəvəz ilə bişmiş yumurta bişirməyi məsləhət görürlər. Və bir daha sizə ağlabatan dozanı xatırladırlar.