Sinqapur Milli Universitetinin alimləri üzümün yaşlı insanların göz sağlamlığı üçün faydalı olduğunu müəyyən ediblər.
Lent.az xəbər verir ki, giləmeyvə yemək gözün tor qişasını gücləndirir, bu da yaşa bağlı görmə xəstəliklərinin riskini azaldır.
İnsanlar yaşlandıqca, qlaukoma və ya yaşa bağlı makula degenerasiyası kimi göz xəstəliklərinin inkişaf riski artır. Bu, oksidləşdirici stress və yüksək səviyyəli inkişaf etmiş qlikasiya son məhsulları kimi amillərlə bağlıdır. Oksidləşdirici stress, antioksidan sistemin qeyri-kafi işləməsi ilə orqanizmdə oksidləşdirici proseslərin kəskin artmasıdır. Üzüm kimi pəhriz antioksidanları oksidləşdirici stressi azalda və qlikasiya məhsullarının əmələ gəlməsinə maneə törədə bilər. Bu, retinanın vəziyyətini yaxşılaşdırır, xüsusən də, makula piqmentinin optik sıxlığını artırır.
Tədqiqatda 34 yaşlı insan iştirak edib. Alimlər onları iki qrupa ayırıblar. Birinci qrup gündə 46 qram dondurulmuş və qurudulmuş süfrə üzüm tozu, ikinci qrup isə eyni miqdarda plasebo tozu istehlak edib. Tədqiqatçılar onları 16 həftə izləyiblər.
Nəticələr göstərib ki, üzüm yeyənlərin qan plazmasının antioksidan tutumunda əhəmiyyətli artım müşahidə olunub. Bundan əlavə, birinci qrupdakı iştirakçılarda makula piqment sıxlığında artım müşahidə edilib. Bu, işığa həssas hüceyrələrin cəmləşdiyi retinada ən böyük görmə kəskinliyinin sahəsidir.
Tədqiqatçılar əlavə ediblər ki, göz qişasını gücləndirmək və yaşa bağlı görmə xəstəliklərinin inkişaf riskini azaltmaq üçün gündə təxminən yarım stəkan üzüm istehlak etmək lazımdır.