Səhər saatlarında düzgün qidalanmanın əhəmiyyəti danılmazdır, lakin bəzi qidalar acqarına istehlak edildikdə sağlamlığınıza ciddi zərər verə bilər.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, həzm sistemi ilə bağlı mümkün problemlərin qarşısını almaq üçün qidalanma mütəxəssisləri acqarına məsləhət görülməyən bir sıra qidaları müəyyən ediblər.
1. Qəhvə:
Bir çox insan səhərini bir fincan aromatik qəhvəsiz təsəvvür edə bilməsə də, dietoloqlar acqarına qəhvə içməyin mümkün mənfi nəticələri barədə xəbərdarlıq edir. Güclü və yüksək kalorili içki yalnız iştahı yatıra bilməz, həm də qan qlükoza səviyyəsinə təsir göstərə bilər. Mütəxəssis orqanizmə potensial zərər verməmək üçün səhər yeməyindən sonra qəhvə içməyi məsləhət görür.
2. Şirin soda:
Səhərlər şirin soda içmək qastrit və mədə xorasına səbəb ola bilər. Dietoloq vurğulayır ki, bu içki bədənə mənfi təsir edərək hıçqırıq və gəyirmə yarada bilər.
3. Acılı ədviyyatlar və souslar:
Dietoloqun tövsiyələrinə isti ədviyyatların və sousların səhər pəhrizindən xaric edilməsi daxildir. Bu zahirən günahsız ədviyyatlar qastrit və xora riskinizi artıra bilər. Tərkibində ədviyyatlı xardal və ya sarımsaq ədviyyatları olan məhsullar ən yaxşısı günün gec saatlarına buraxılır.
4. Sitrus şirələri:
Sitrus şirələrini acqarına içmək də mənfi nəticələrə səbəb ola bilər, xüsusən də mağazada satılan yüksək şəkər olan şirələrdən istifadə edirsinizsə. Mümkün qıcıqlanma və mədə ağrısının qarşısını almaq üçün hətta lif və antioksidantlarla zəngin olan təzə təbii şirələr də tam səhər yeməyi ilə ən yaxşı şəkildə birləşdirilir.
Yadda saxlamaq lazımdır ki, səhər düzgün yemək ümumi sağlamlığınıza əhəmiyyətli təsir göstərə bilər, buna görə də səhər yeməyi üçün qida seçimlərinin məlumatlı olması rifahınızın qorunmasında mühüm rol oynayır.