Yemək tezliyini seçərkən, xəstəliklərin mövcudluğunu və bədənin digər xüsusiyyətlərini nəzərə almaq vacibdir.
Lent.az xarici məıtbuata istinadən xəbər verir ki, dietoloq Yuliya Koval gün ərzində neçə dəfə qidalanmaq lazım olduğunu açıqlayıb:
“Hər bir insan unikaldır. Hər kəsin öz üstünlükləri, həyat tərzi, fiziki fəaliyyət səviyyəsi və əlbəttə ki, nəzərə alınmalı olan mümkün xəstəliklər var. Yeməklərin müntəzəmliyi və tezliyi ilə yanaşı, gündəlik enerji qəbulunun paylanmasını və qida qəbulunun sirkadiyalı ritmlərlə sinxronizasiyasını nəzərə almaq vacibdir.
Son tədqiqatlar göstərib ki, tez-tez yemək (gündə altı dəfə) az yeməklə müqayisədə xəstəlik riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. İnsanların əksəriyyəti üçün gündə üç əsas yemək kifayətdir”.
Bəs, nələrə diqqət etmək lazımdır?
Səhər yeməyi qaçırılmamalıdır. Səhər yeməyi yeyənlərin kilo alma riski daha azdır. Tam səhər yeməyi yemək də gün ərzində çox yemək və təsadüfi qəlyanaltılar ehtimalını azaldır.
Hər yeməkdə əsas makronutrientlər olmalıdır: protein, yağ, karbohidrat və lif.
Yeməklər arasında yemək fasilələri müşahidə edilməlidir, bu müddət ərzində çay, şəkərsiz qəhvə və suya icazə verilir.
Sirkadiyalı ritmləri pozmamaq üçün axşam yeməyi yüngül və yatmadan 3-4 saat əvvəl olmalıdır.
Ağır şam yeməyindən fərqli olaraq yüksək kalorili səhər yeməyi yemək çəki və qrelin (aclıq hormonu) səviyyəsini azaltmağa kömək edə bilər.