Pizza "fast food" hesab olunur və insanların çoxu onu zərərli hesab edir. Lakin yeni tibbi araşdırmalar göstərir ki, pizza xüsusilə yaşlı insanlar üçün olduqca sağlamdır.
Lent.az xarici mediaya istinadən bildirir ki, Tafts Universitetinin tədqiqatçıları 32 il ərzində 50 minə yaxın qadının həyatını öyrənərək məlumat toplayıblar. Tədqiqatda çörək, pizza, meyvə, tərəvəz, kartof püresi, lobya, dənli bitkilər və bişmiş məmulatlardan olan zülallar kimi müəyyən edilən bitki zülallarını daha çox qəbul edən qadınların yaşlandıqca sağlam qalma ehtimalı 46 faiz daha çox olub. Bu qadınların daha sonra həyatlarında diabet, xərçəng, ürək xəstəliyi və idrak qabiliyyətinin zəiflətmək və ya inkişaf etdirmək ehtimalı daha az idi.
Bununla belə, ət, pendir, süd və dəniz məhsulları kimi daha çox heyvani zülal qəbul edən iştirakçıların qocalıqda sağlamlıqları daha pis olub.
Orta yaşda zülal qəbulu yaşlılıqda sağlamlığın yaxşılaşması ilə əlaqələndirilir. Tədqiqatın aparıcı müəllifi, qidalanma üzrə epidemioloq Andres Ardisson, orta yaşda zülalınızın çox hissəsini bitki mənbələrindən, eləcə də az miqdarda heyvan zülalından əldə etmək qocalıqda sağlamlığınızı və sağ qalmasını təşviq etdiyini deyib.
Tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, heyvan zülalının daha az yaşlanma məhdudiyyətləri ilə orta səviyyədə əlaqəsi var, lakin bitki zülalının qəbulu bütövlükdə daha ardıcıl bir əlaqəyə malikdir və yaşlılarda psixi, idrak sağlamlığı üçün daha güclü faydalar göstərir.
Alimlər deyirlər ki, bitki zülalı ürək və digər xroniki xəstəliklər riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilir. Əzələ sintezini gücləndirərək yaxşı fiziki fəaliyyətə kömək edir. O, adətən pəhriz lifi, vitaminlər, minerallar və antioksidantlar kimi yüksək keyfiyyətli karbohidratları ehtiva edən qida mənbələrindən gəlir.