Kivi Çindən gəlir. Əvvəlcə "yang tao" adlanırdı. Öz növbəsində indiki ad isə Yeni Zelandiyalılardan gəlir. Meyvə onlara kivi quşunu xatırladıb. Buna görə də, onun şərəfinə meyvəyə bu adı verməyə qərar veriblər.
Bu gün bu meyvə Kaliforniya, Avstraliya, Yeni Zelandiya və Çili kimi bölgələrdə yetişdirilir. Kivi nisbətən kiçik, oval formalı, qəhvəyi və tüklü qabığı olan meyvədir. Pulpa yaşıl, çəkisi 100-200 qr.
Lent.az kivinin insanları heyrətləndirəcək xassələrini təqdim edir:
Kivi - xassələri
Kivi karbohidratların, əsasən fruktoza və qlükoza mənbəyidir. Bundan əlavə, tərkibində C, E və K vitaminləri, həmçinin fol turşusu və manqan, sink, fosfor, mis və kalium kimi minerallar var. Tərkibində sağlamlığınız üçün faydalı olan lif də mövcuddur. Əla C vitamini mənbəyi olduğuna görə kivi orqanizmin toxunulmazlığını gücləndirir və müxtəlif patogenlərin işğalından qoruyur. Bundan əlavə, bu vitamin sayəsində kivi soyuqdəymə və qripin müalicəsini dəstəkləyir və sürətləndirir.
Fermentlər sayəsində kivi zülalların həzmini asanlaşdırır. Peristaltikanı sürətləndirir, bununla da həddindən artıq yeməkdən yaranan xoşagəlməz hissi azaldır. Tərkibindəki lutein sayəsində kivi gözləri də yaxşılaşdırır. Onları makula degenerasiyasından və kataraktadan qoruyur. Lif olması səbəbindən kivi işlətmə təsirinə malikdir. Buna görə qəbizlik və ya həzm sistemi ilə bağlı problemlər üçün tövsiyə olunur.
Kivinin tərkibində olan ürək qlikozidləri (şəkər törəmələri) ürəyi gücləndirir, qan dövranını yaxşılaşdırır və qanın durğunluğunu aradan qaldırır. Kivinin tərkibində olan kalium ürək döyüntüsünü sabitləşdirir və həmçinin qan təzyiqini aşağı salır. Digər tərəfdən, C və E vitaminləri aterosklerozun qarşısını alır.
Vitamin E (antioksidant) kiviyə xərçəng əleyhinə xüsusiyyətləri verir. Bədənin hüceyrələrini zərərli sərbəst radikallardan qoruyur və əvvəllər zədələnmiş hüceyrələrin bərpasına kömək edir.
Arıqlamaq üçün çox faydalı olan lif ehtiva edən aşağı kalorili bir meyvədir. Bundan əlavə, kivi həzm sisteminin düzgün bakterial florasını saxlamağa çox faydalı təsir göstərir.
Kivinin tərkibində olan K vitamini və kalsium sümük sistemini gücləndirir, osteoporoz əlamətlərinin qarşısını alır və yüngülləşdirir.