Qidalanma və sağlamlıq üzrə ekspert Kamayani Nareş istidə hansı qidaları yemək lazım olduğunu bildirib
Lent.az xarici mediaya istinadla həmin qidaları təqdim edir:
Təzə meyvələr
Yay sitrus meyvələri (limon, əhəng, qreypfrut və s.), manqo, çiyələk, qarpız və qovun kimi sulu və vitaminlə zəngin meyvələrdən həzz almaq üçün mükəmməl vaxtdır. Bu meyvələr immunitet sistemini gücləndirməyə, diş və diş ətinin sağlamlığını yaxşılaşdırmağa və dəmirin udulmasını yaxşılaşdırmağa kömək edən C vitamini ilə zəngindir. Onlar həmçinin bədəndəki su səviyyəsini saxlamağa və bədən istiliyini tənzimləməyə kömək edir.
Soya
Yayda ət yeməkdən çəkinin, çünki maddələr mübadiləsi zamanı bədən istiliyini artıra bilər. Bunun əvəzinə pəhriz mineralları, zülal və B vitamini ilə zəngin olan soya paxlasını sınayın.
Göbələklər
Göbələklər D vitamini, B vitamini, mis, kalium və selenlə zəngindir və aşağı kalorilidir. Onlar ürək döyüntüsünü və qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalını qorumağa kömək edir və sinir sisteminin işini yaxşılaşdırır.
Təzə tərəvəzlər
Bolqar bibəri, brokoli, kələm, gül kələm, xiyar, ispanaq, pomidor və balqabaq kimi yay tərəvəzləri antioksidant, lif və vitaminlərlə zəngindir. Onlar xolesterol səviyyəsini azaltmağa və ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Qarğıdalı
Qarğıdalı yay üçün mükəmməl qidalandırıcı qidadır, çünki lif, minerallar və A, B və E vitaminləri ilə zəngindir. Tərkibində makula degenerasiyası riskini azaltmağa kömək edən lutein və zeaksantin də var.
Temperatur yüksəldikdə, ədviyyatlı və qızardılmış qidalardan uzaq durmaq, vitaminlər, minerallar və liflə zəngin nəmləndirici qidalara üstünlük vermək yaxşıdır. Bu yay qidalarını yeyərək, ilin ən isti aylarında belə sağlam qala bilərsiniz.