Qəhvə dünyanın ən sağlam təbii içkilərindən biridir, lakin bəzi hallarda son dərəcə təhlükəli ola bilər.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, qəhvə, antioksidantların yüksək tərkibi və müxtəlif xəstəliklərin qarşısını almaq qabiliyyəti kimi faydalı xüsusiyyətlərinə baxmayaraq, həmişə hamı üçün faydalı olmur.
Arterial hipertenziya üçün
Avropa Kardiologiya Cəmiyyətinin Konqresində təqdim edilən araşdırmaya görə, hipertoniya xəstəsi olan böyüklərə qəhvə içməkdən çəkinmələri tövsiyə olunur. Qan təzyiqinin cüzi yüksəlməsi belə həmin şəxsləri infarkt kimi ürək-damar hadisələri riski altına qoya bilər.
Mədə və onikibarmaq bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar
Qəhvə mədə şirəsinin turşuluğunu artıraraq mədə və onikibarmaq bağırsaq xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə mənfi təsir göstərə bilər. Ac qarına qəhvə içmək məsləhət görülmür, çünki bu, selikli qişanın qıcıqlanmasına və ödün geri axınına səbəb ola bilər.
Artan narahatlıq və yuxusuzluğu olan insanlar
Yuxusuzluq problemi olan insanlar ürək döyüntüsünün artmasına və narahatlığa səbəb ola biləcək kofein qəbulunu məhdudlaşdırmalıdırlar. Kofeinin təsiri 2 saatdan çox davam edə bilər, bu, yuxusuzluqdan əziyyət çəkənlərə tövsiyə edilmir.
Osteoporoz və hamiləlik zamanı
Qəhvə kalsiumun sümüklərdən süzülməsinə səbəb ola bilər ki, bu da xüsusilə postmenopozal qadınlarda osteoporoz riskini artırır. Eyni səbəbdən, hamilə qadınlar körpənin sümüklərinin inkişafında vacib olan kalsium itkisinin qarşısını almaq üçün qəhvə istehlakını məhdudlaşdırmalıdırlar.
Yüksək xolesterolu olan insanlar
Qəhvə xüsusilə qadınlarda gündə 5-6 stəkandan çox istehlak edildikdə xolesterin səviyyəsini yüksəldə bilən bir maddə olan kafestolu ehtiva edir.