Mütəxəssislər çox bişmiş yumurtanın təhlükələri barədə xəbərdarlıq ediblər.
Lent.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, yumurta bişdikdən sonra sarısının səthində yaşılımtıl rəng əmələ gəlirsə, onu yeməmək daha məsləhətdir.
Yumurta həyatımızdakı ən sağlam qidalarından biridir. Çünki onun tərkibində çoxlu qiymətli mikroelementlər, vitaminlər və amin turşuları var. Ancaq yumurtaları necə bişirdiyiniz çox vacibdir. Həkimlər xəbərdarlıq edir ki, qaynadılmış yumurta qızardılmışdan daha sağlamdır. Və çox bişmiş yumurta ümumiyyətlə bədənə zərər verə bilər.
Yumurta 10 dəqiqədən çox bişirildikdə, onların tərkibində orqanizmə mənfi təsir göstərə biləcək maddələr əmələ gəlir.
Yumurtanın çox uzun müddət bişirilməsinin əlaməti sarısı üzərində yaşıl örtükdür. Bu örtük həddindən artıq bişmə nəticəsində əmələ gələn potensial zəhərli birləşmələri göstərir. Çox bişmiş yumurta yemək tövsiyə edilmir.
Alimlər bildirir ki, yumurta sarısı uzun müddət istiliyə məruz qaldıqda, ağa nüfuz edə bilən hidrogen ayrılır. Bu baş verdikdə, maddə sarısının tərkibindəki dəmirlə reaksiyaya girərək dəmir sulfidini əmələ gətirir.
Həzm olunan yumurtaların sarısının səthini yaşıl rəngə boyayan dəmir sulfiddir.
Dəmir sulfid bədənə necə təsir edir? Həkimlər hesab edirlər ki, sulfidlərin istehlakı insan orqanizminə zərər verə bilər, çünki onlar onlarda toksin rolunu oynaya bilər.Yumurta daha uzun bişirildikcə onların tərkibində daha çox sulfid əmələ gəlir.
Yumurtaların çox bişməməsi üçün qaynadıqdan sonra soyuq suya qoyaraq soyudulmalıdır.