Qan laxtalanmasının insanın gündəlik həyatda adi pəhrizi ilə sıx bağlı olduğu açıqlanıb.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Natalya Lazurenko danışıb.
Onun sözlərinə görə, qida qanın özlülüyünə və qalınlığına təsir edir, buna görə də düzgün olmayan qidalanma qan damarlarında patoloji proseslərin inkişafına kömək edə bilər. Xüsusilə, yolda hazır qəlyanaltılar qan laxtalanma riskini artırır.
Bundan əlavə, su qəbulunun olmaması qanın qalınlaşmasına və qan laxtalanma riskinin artmasına kömək edir. Mütəxəssisin sözlərinə görə, bir çox insanlar qida rasionunda suyu qəhvə kimi dondurulmuş qurudulmuş məhsullarla əvəz edirlər. Bu, venoz sistemin durğunluğuna gətirib çıxarır və qan laxtalanma riskini artırır. Oturaq həyat tərzi və şəkərli qazlı içkilərin istifadəsi də bu riski artırır.
Qan laxtalanma riskini azaltmaq üçün pəhrizinizi izləmək, sağlam qidalara üstünlük vermək, su qəbulunu artırmaq və aktiv olmaq vacibdir, deyə həkim vurğulayıb.