Alimlər xərçəngə səbəb ola biləcək ən təhlükəli balıq növünün adını açıqlayıblar.
Lent.az xəbər verir ki, bu məhsulda xərçəng də daxil olmaqla bir sıra xəstəliklərin inkişafına səbəb ola biləcək kanserogenlər var.
Həkimlər və dietoloqlar balıqları rasionda əvəzolunmaz məhsul adlandırırlar. Sağlamlığı, sümüklərin möhkəmliyini, gözəl dırnaqları və saçları qorumaq üçün mütəmadi olaraq istifadə etmək tövsiyə olunur. Lakin bu, təhlükəli növ olan balıqların hamısına aid deyil, ekspertlər bununla bağlı xəbərdarlıq edir.
Qida mütəxəssisləri Hussein Abde duzlu balıq istehlakını mümkün qədər azaltmağı məsləhət görür. O, xəbərdarlıq edir ki, bu məhsulun tez-tez istifadəsi xərçəngə səbəb ola bilər və digər xəstəliklərin inkişafına səbəb ola bilər.
Onun sözlərinə görə, balıqların duzlanması məşhur üsul olsa da, həkimlər bu cür yeməkləri 1-ci qrup kanserogenlər kateqoriyasına aid edirlər. Emal edilmiş ətlər, xüsusən də salam və kolbasa məhsulları da bu siyahıya daxildir. Eyni zamanda, bütün istehlakçılar bunu bilmir.
Bildirilir ki, duzlu balığın uzun müddət saxlanması nəticəsində kanserogen əlavə məhsullar əmələ gəlir. Bu cür qidaları qəbul edən insanlarda xərçəngə səbəb ola bilərlər.
Eyni zamanda, mütəxəssislər vurğulayırlar ki, biz yalnız duzlu və hisə verilmiş məhsullardan danışırıq. Yəni balıqları pəhrizdən tamamilə çıxarmaq olmaz.
Balıqda insan orqanizmi üçün zəruri olan bir çox mineral elementlər var ki, bunlar arasında fosfor, kalsium, kalium, natrium, maqnezium və kükürd üstünlük təşkil edir. Eləcə də insan orqanizmi üçün vacib olan dəmir, mis, manqan, kobalt, sink, molibden, yod, brom, flüor və digər elementlər var. Bişmiş, qaynadılmış və buxarda bişmiş balıq sağlamlıq üçün ən faydalıdır.