19:18 28 dekabr 2020

Diyetoloqlar sağlam qidalanma ilə bağlı mifləri yalan hesab etdilər

Amerikalı diyetoloqlar Vanessa Risseto və Tamar Semyuels sağlam qidalanma haqqında məşhur miflərin yalan olduğunu iddia ediblər.

Lent.az xarici KİV-ə istinadla bildirir ki, ekspertlərin fikrincə, balın və ya agava şərbətinin şəkərdən daha faydalı olduğuna inanmaq səhvdir. Onların tərkibində şəkər də olur və bu, həmişəkindən yaxşı deyil.

Rissetonun fikrincə, şəkər şəkərdir. Semyuels isə deyir ki, nəticədə, bədənin şəkərin sadə formalarını metabolizmə yolu eynidir".

Diyetoloqlar yağsız qidaların həmişə sağlam hesab edilə biləcəyi fikri ilə də razılaşmırlar. Semyuels deyir ki, yağsız qidalar zərərli ola bilər.

“Çox vaxt yağla yanaşı qida toxluq hissi vermir. Sadəcə, normal miqdarda yağlı yeyin, bu daha yaxşı olar”, - Risseto vurğulayıb.

Gündəlik səkkiz stəkan su norması da bir mifdir. Tələb olunan suyun həqiqi miqdarı çəkidən asılıdır. Yaşlı insanların əksəriyyəti gündə təxminən iki litr su içməlidirlər.

Lakin, Semyuelsin sözlərinə görə, bu iki litrin əhəmiyyətli bir hissəsi onsuz da qida və müxtəlif içkilər - məsələn çay, qəhvə, şorba, meyvə və tərəvəz ilə orqanizmə qəbul edilir.

Diyetoloqların fikrincə, ən böyük səhv düşüncə qırmızı şərabın sağlamlığa faydaları ilə bağlıdır. Rissetoya görə, bir stəkan şərab çox zərər verməyəcək, amma bunun da çox faydası olmayacaq.

 

 

# 726
avatar

Oxşar yazılar