Hər kəs yay meyvəsi olan qarpızı çox sevir. Heç bir yay bu şirəli və inanılmaz dadlı giləmeyvə olmadan tamamlanmır.
Lent.az xəbər verir ki, qarpız susuzluğu yaxşı yatırır və çoxlu vitamin və mikroelementləri ehtiva edir.
Amma dadlı və yetişmiş qarpız seçmək çox çətindir. Hər kəs yetişmiş qarpızın ucu quru olduğuna öyrəşib. Amma bu yetişmə göstəricisi deyil.
Belə ki, qarpızın ucu quru olsa da, ortası çürük ola bilər. Buna görə də ucu yaşılımtıl və bir qədər quru olan qarpızı seçməlisiniz.
Quyruğu düz olsa qarpız şirin, qıvrılan formada olsa orta şəkərli olduğu hesab edilir. Çiçəyin böyüdüyü və qarpızın böyüməyə başladığı yerə diqqət yetirin. Əgər bu hissə genişdirsə, giləmeyvə yetişməyib. Yox, əgər kiçikdirsə, giləmeyvə artıq yetişmiş, şirəli və şirindir.
Yetişmiş qarpız bir-birini əvəz edən vahid və aydın zolaqlara malikdir.
Zolaqlar aydın deyilsə, qarpız yetişməmiş sayılır. Qarpızda böyük ağ ləkələr varsa, bu, giləmeyvə helmint yumurtaları ilə yoluxmuş ola biləcəyinə işarədir;
Yetişmiş və dadlı qarpızın çəkisi 10 kq olmalıdır. Giləmeyvə iyulun ortalarında yetişməyə başlayır.
Buna görə də, yayın əvvəlində qarpız dadmaq qərarına gəlsəniz, sağlamlığınıza zərər verə bilərsiniz.
Həmçinin, yolların yaxınlığında qarpız almamağınız məsləhətdir.