İtalyanlar əslində dünyada məşhur olan "İtalyan" yeməklərinin çoxunu yemirlər.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, italyan aşpazları turistlərin yerli restoranlarda hansı yeməkləri sifariş etməkdən çəkinməli olduqlarını açıqlayıblar.
1. Yanlış zamanda kapuçino
1901-ci ildə İtaliyada icad edilən köpüklü qəhvə bütün dünyada məşhur bir içkidir. Lakin bir çox insanlar onu tamamilə səhv içirlər. İtalyan aşpazı Ettore Bokhia izah edir: “Ən böyük səhvlərdən biri, yeməkdən sonra və ya gün ərzində kapuçino sifariş etməkdir".
2. Spagetti Bolonez
Dünyanın ən məşhur yeməklərindən biri olsa da, italyan restoranlarında bunu istəməyə dəyməz. Bəzən turistlər menyuda spagetti bolonyası və ya köftəli spagetti kimi müəyyən yeməklər gözləyirlər ki, bunlara adətən əsl italyan mətbəxində rast gəlinmir. Biz sadəcə olaraq, həmin yeməklərin kombinasiyasını hazırlayırıq. Bolonez sousu üçün digər növ makaronlardan istifadə edirik, əsasən yumurta xəmiri, məsələn tortellini, ravioli, kanelloni, lazanya və tagliatelle makaron.
3. Karbonara yanlış pendir əlavə etmək
Əsl italyan restoranında parmesan deyil, pekorino pendiri və pancetta (donuz əti) deyil, guanciale (donuz əti) ilə karbonara verilir. Aşpaz əlavə edir ki, spagetti sifariş etsəniz, qətiliklə onu qaşıqla yeməyin.
4. Çox ədviyyatlar və sarğılar
Tətildə olarkən menyuda ən mürəkkəb səslənən yeməyi seçməkdən qürur duya bilər. Lakin çətin ki, bu ən düzgün seçim olsun. Aşpaz deyir ki, italyan aşpazları heç vaxt makaron və ya pizzanın üzərinə çoxlu ədviyyat və ya əlavələr qoymurlar. Biz inqrediyentlərin təbii dadını yüksək qiymətləndiririk, ona görə də nə qədər sadə olsa, bir o qədər yaxşıdır.
5. Sezar salatı
Bütün dünyada məşhur olan Sezar salatı əsl italyan restoranlarının menyusunda yoxdur. Aşpazın əlavə etdiyi kimi, "bizim üçün salat qəlyanaltı deyil, yalnız əsas yeməyin yanında təqdim edilən təamdır".
6. Zeytun yağı və sirkə ilə çörək
Yeməkdən əvvəl bir tikə təzə çörəyi sirkə və ya yağda islatmağı xoşlayırsınız? Bu italyan yeməyi deyil. Aşpaz izah edir ki, ənənəvi restoran qonaqları “çörək səbəti və çörək çubuqları” ilə qarşılayacaq.
7. Sarımsaqlı çörək
Bir çox turist "sarımsaqlı çörək kimi yeməklərin əsl italyan məhsulları olduğuna inanır, lakin onlar əsasən Amerika-İtaliya istehsalıdır".
8. Pepperoni Pizza
Bu, bir çox turist arasında sevimlidir, lakin menyuda pepperoni pizza görsəniz, "qaçmalısınız" deyirlə. Onların sözlərinə görə, İtaliyada ənənəvi kolbasa pizzası "diavola" adlanır və "az ədviyyatlı salam" istifadə olunur.
9. Fettuccine Alfredo
Aşpaz Lorenzo Niqro deyir: "Londona köçməzdən əvvəl mən İtaliyada bu yeməyi eşitməmişdim".
Əlavə edir ki, italyanlar alfredo sousu ilə fettuccine yeməzlər, çünki onlar "qalın, qaymaqlı souslu həddindən artıq yağlı makaron yeməklərindən" çəkinirlər.