Yalnız  çörək yeməklə   yaşamaq mümkündür? - CAVAB
16 mart 2025 10:23 (UTC +04:00)

Yalnız çörək yeməklə yaşamaq mümkündür? - CAVAB

Alimlər bunu özbaşına sınaqdan keçirməməyi və rasionunuza çörək də daxil olmaqla müxtəlif yeməkləri yeməyi məsləhət görürlər.

Bir çoxumuz karbohidratları, xüsusən də çörəyi sevirik. Ancaq bütün gün yalnız bu məhsulu yesəniz nə olacağını heç düşünmüsünüzmü? Bu, orqanizmimizə və sağlamlığımıza necə təsir edəcək?

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, rasionunuzu bir qida maddəsi ilə məhdudlaşdırmaq sizin vaxtınıza və enerjinizə qənaət edə bilər. Bəzi qidalarda orqanizm üçün lazım olan bütün maddələr, məsələn, bütün vacib amin turşularını ehtiva edən kartof. Lakin onların miqdarı o qədər azdır ki, çoxlu kartof yesəniz belə, çatışmamazlıq yaranacaq.

Eyni şey çörəyə də aiddir. Ancaq başa düşmək lazımdır ki, bütün çörək növləri eyni dərəcədə sağlam deyil. Kartof və ya düyüdən fərqli olaraq çörək taxıl, su və maya kimi müəyyən mikroorqanizmlərin qarışığıdır. Bu mikroorqanizmlər taxılları parçalayır və əks halda əldə etmək çətin olacaq qida maddələrini buraxır. Ətraf mühitə dair nəşrlərdən biri qeyd edir ki, çörək son məhsul kimi orijinal taxıldan daha çox qida dəyərinə malikdir.

Məsələn, suda isladılmış tam taxıl olan yulaf əzməsini adi çörəklə müqayisə etsəniz, ikincisi daha qidalı olar. Bu, çörəyin fermentasiya prosesi zamanı taxıllardan çoxlu faydalı maddələrin aşkarlanması ilə əlaqədardır ki, bu da sıyıqla baş vermir.

Ancaq bu, yalnız ənənəvi olaraq hazırlanmış çörək üçün doğrudur, çünki ən müasir növlər ağ un və kommersiya mayasından hazırlanır, bu da bütün taxılların faydalarını aradan qaldırır.

Yalnız çörək yemək olarmı və bundan nə çıxacaq?

Teorik olaraq, tək çörəklə sağ qalmaq mümkündür, lakin bunun üçün tam taxıllardan, təbii mayalardan və qida maddələrinin sərbəst buraxılmasına kömək edən bakteriyalardan istifadə etməlisiniz. Ən yaxşı variantlardan biri mayalı çörəkdir. Onun hazırlanması prosesi yavaş gedir, bu da taxılların bütün faydalı komponentlərini aşkar etməyə imkan verir.

Ancaq yalnız çörək yesəniz belə, tam qidalanma üçün kifayət etməyəcək. Hər iki halda, C, D, B12 və kalsium kimi vacib vitaminləri ala bilməyəcəksiniz. Üstəlik, gec-tez müəyyən maddələrin çatışmazlığı ilə qarşılaşacaqsınız, bu da rifahınıza təsir edəcəkdir.

Bundan əlavə, çatışmazlıq baş verməzdən əvvəl, orqanizm həssas xüsusi doyma kimi tanınan bir fenomen yaşayacaqdır. Bu o deməkdir ki, insan eyni məhsulu nə qədər uzun müddət istifadə edərsə, ondan bir o qədər az həzz alır. Çörək, bu vəziyyətdə, bu təsirə məruz qalan məhsulların ən parlaq nümunələrindən biridir. Bu səbəbdən tarazlığı qorumaq və yeməkdən zövq almaq üçün pəhrizinizdə müxtəlifliyi saxlamaq vacibdir.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 822

Oxşar yazılar