Yeməkdən əvvəl bəzi spirtli içkilərdən imtina etmək məsləhət görülür. Çünki onlar yalnız yeməyin dadını pozmur, həm də ümumi sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilir, xüsusən də acqarına istehlak edildikdə. Bəs yeməkdən əvvəl hansı içkiləri içmək olmaz?
Lent.az-ın məlumatına görə, son illərdə dincəlmək üçün nahardan əvvəl kokteyldən həzz almaq məşhurlaşıb, lakin bütün spirtli içkilər bunun üçün uyğun deyil. Onlardan bəziləri yeməyin dadının qavranılmasına mane ola bilər.
Bu xüsusilə güclü spirtli içkilər üçün doğrudur. Onlar orqanizmin hüceyrələrini susuzlaşdıra və reseptorların müvəqqəti uyuşmasına səbəb ola bilər ki, bu da mürəkkəb aromaları və dadları ayırd etmək qabiliyyətini azaldır. Buna görə də yeməklərinizin dadından tam həzz almaq istəyirsinizsə, ondan əvvəl güclü spirtli içkilər içməkdən çəkinməyiniz tövsiyə olunur.
Bundan əlavə, yüksək miqdarda spirt olan likörlər iştahı azalda bilər, bu da yeməkdən əvvəl arzuolunmazdır. Bəzi yüksək turşulu aperitiflər dad reseptorlarını oyatmağa və damağı "təmizləməyə" kömək edir, lakin miqdarı normadan çox olduqda onlar qavrayış tarazlığını da poza bilər.
Niyə acqarına spirt içməməlisən?
Alkoqol bədənə tez sorulur və onun təxminən 80%-i qısa müddət ərzində qana daxil olur. Alkoqolun nazik bağırsağa, sonra isə qana nə dərəcədə tez keçməsində mədə əsas rol oynayır.
Mədə boşdursa, spirt qana daha sürətli nüfuz edir, bu da rifahın kəskin pisləşməsinə səbəb ola bilər. Əksinə, spirtdən əvvəl yemək istehlak etmək onun sorulmasını ləngidir, bu, prosesi orqanizm üçün daha təhlükəsiz edir. İçmədən əvvəl yemək yeyən insanlar adətən daha yaxşı hiss edirlər, çünki bədənləri spirti emal etmək üçün daha çox vaxt sərf edir.
Bununla belə, yağlı və ağır qidaların peristaltikanı artıra biləcəyini xatırlamaq lazımdır ki, bu da öz növbəsində mədədə qida olmasına baxmayaraq, spirtin qana udulmasını sürətləndirəcəkdir.