İltihab, bir patogenin orqanizmə nüsuz etməsinə reaksiyasıdır, bədənin sağalmasını və bərpasını sürətləndirən bir müdafiə mexanizmidir. Orqanizm normal vəziyyətə gələn kimi, iltihab tədricən azalmalı və dayanmalıdır.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, ancaq bəzi hallarda xroniki olur və bu, sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır, müxtəlif xəstəliklər, o cümlədən xərçəng riskini artırır. Orqanizmi xroniki iltihabın meydana gəlməsindən qorumaq üçün həkimlər müəyyən qidaları yeməyi məsləhət görürlər.
Aşağıdakı qidaların ən güclü iltihab əleyhinə təsirə malik hesab olunur. Onların istehlakı orqanizmin iltihabdan qaynaqlanan xəstəliklərə qarşı müdafiəsini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdırır.
Giləmeyvə
Məhsulu antiinflamatuar edən antioksidanların olmasıdır.
Antioksidanların ən yaxşı qida mənbəyindən biridir-iltihaba qarşı mübarizədə mühüm rol oynayır. Məhsulu iltihab əleyhinə edən antioksidanların olmasıdır.
Yağlı balıq
Omeqa-3 ilə zəngindir - bu növ doymamış yağlar damar toxumasına iltihab əleyhinə təsir göstərir, bu da ürək xəstəliklərinin qarşısını alır.
Yarpaqlı tərəvəzlər
Onlar A vitamini, C vitamini və kalsiumun yüksək tərkibi ilə məşhurdur, bir sıra fitokimyəvi maddələr, lif ehtiva edir. Onların istehlakı bağırsaq florasına müsbət təsir göstərir, "yaxşı" bakteriyaların inkişafına kömək edir - bu, xroniki iltihabın inkişafına mane olur.
Qoz-fındıq
Onlar bitki mənşəli zülalın əla mənbəyidir və həmçinin ürək xəstəliyi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilən mono doymamış yağları ehtiva edir.
Zeytun yağı
Tərkibində yüksək miqdarda E vitamini, polifenollar və mono doymamış yağ turşuları var ki, bu da damarların iltihabını azaltmaqla ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir.
Bütün taxıl məhsulları
Həll olunan və həll olunmayan liflə zəngindir, bağırsaq mikroflorasının vəziyyətini effektiv şəkildə yaxşılaşdırır. Elmi sübutlar təsdiqləyir ki, bütün taxıl məhsulları xolesterinin səviyyəsini azaltmaqda, həmçinin ürək xəstəlikləri və diabetdən, iltihabla sıx bağlı olan xəstəliklərdən qorunmaqda güclü müttəfiq ola bilər.
Qatıq
Tərkibində probiotiklər - orqanizmdə yerləşən və onu digər zərərli bakteriyalardan qoruyan "yaxşı bakteriyalar" var.
Xaçlı tərəvəzlər
Brokoli, Brüssel kələmi, kələm, gül kələm, turp və başqaları lif, vitaminlər və indol, tiosiyanik turşular və nitrillər kimi fitokimyəvi maddələrlə zəngindir ki, bu da xərçəngin müəyyən növlərinə qarşı müdafiəni artırır.
Paxlalılar
Tədqiqatlar göstərir ki, paxlalılar lif, fol turşusu və bitki mənşəli zülalın bolluğu sayəsində iltihabla mübarizə apararaq ürək xəstəliyi riskini azalda bilər.
Pomidor
Pomidor C vitamini və likopenlə zəngindir - bunlar, məsələn, prostat xərçənginin inkişafına müqavimət göstərə bilən güclü antioksidantlardır. Xüsusilə çoxlu likopen istixanalarda yetişdirilən pomidorlarda olur.
Xiyar
Xiyar xərçəngin inkişafının və qocalmanın qarşısını alır.