Bu  7 YEMƏYİ  isitmək olmaz: Mədə ağrısı, zəhərlənmə...
12 yanvar 2022 09:10 (UTC +04:00)

Bu 7 YEMƏYİ isitmək olmaz: Mədə ağrısı, zəhərlənmə...

Yeməkləri sonraya saxlamaq israfın qarşısını almaq üçün yaxşı seçim olsa da, bəzi qidalar sağlamlıq üçün təhlükə yaradır. Belə qidalar mədə ağrısı, həzm pozğunluğu və hətta qida zəhərlənməsinə gətirib çıxara bilər. 

Lent.az sizə yenidən qızdırıldıqda diqqət etməli olduğunuz 7 qidanı təqdim edir: 

Göbələk

Lif və vitaminlərlə zəngin olan göbələkləri bişmiş halda da yemək olur. Amma onların tərkibində zədələnə bilən zülallar da var. Buna görə də, bir neçə saat otaq temperaturunda qalan göbələklərin yenidən qızdırılması həzm problemlərinə səbəb ola bilər. 

Toyuq

Artıq qalan toyuq ətini saxlayıb və daha sonra yemək istəyirsinizsə, onu soyuq yemək daha məsləhətlidir. Yenidən isitmə zamanı, xüsusilə sobada qızdırdıqda toyuqda toplanan bakteriyalar daha da canlanır. 

Kartof

Kartofu otaq temperaturunda saxlamaq olmaz. Çünki kartof soyuducuda olmazsa, onun tərkibində botulizm yarada bilən bakteriyalar ola bilər. Soyuducuda saxladıqda belə qızdırılması məsləhət görülmür. 

Düyü

Qızdırıldıqda risk altında olan qidalardan biri də düyüdür. Onun tərkibində “Bacillus Cereus” adı ilə tanınan bakteriyalar vardır ki, bu da istiliyə davamlı deyil. Buna görə də düyü bişirildikdən sonra yeyilməlidir. 

Dəniz məhsulları

Dəniz məhsulları bədən üçün faydalı olan zülal və minerallarla zəngindir. Amma bu qidalar dondurucuda saxlandıqdan sonra dərhal yeyilməsi üçün bişirilməlidir. Dəniz məhsulları otaq temperaturunda saxlandıqda qida zəhərlənməsinə səbəb olan bakteriyalar yarada bilər. 

İspanaq

Dəmir və antioksidantlarla zəngin olan ispanaq orqanizm üçün faydalı qidadır. Bununla belə, onun tünd yaşıl yarpaqlarında yüksək miqdarda nitrat var ki, bu da otaq temperaturunda saxlandıqda nitritə çevrilə bilər. Həmin bu nitritlər qanda olan hemoqlobinin artmasına, dərinin və selikli qişaların rənginin dəyişməsinə, nadir hallarda isə ölümə səbəb ola bilər. 

Yumurta 

Qaynadılmış, qızardılmış yumurtanı sonradan istifadə üçün saxlamaq olmaz. Çünki yumurta saxlandıqda tərkibində müxtəlif mikroorqanizmlər inkişaf edə bilər. Başqa bir araşdırmaya görə, qaynadılmış yumurtanı mikrodalğalı sobada qızdırdığınız zaman, o radiasiyanın təsiri ilə qabarmağa və partlamağa başlayır. Daha sonra çəngəl və ya bıçaq daxil edildikdə isə ciddi yanıqlara səbəb ola bilər.


 

# 7338
avatar

Sevinc Fərid

Oxşar yazılar

Növbəti  pandemiyaya   səbəb ola biləcək  virusun adı   AÇIQLANDI

Növbəti pandemiyaya səbəb ola biləcək virusun adı AÇIQLANDI

23 aprel 2024 , 18:04
Xərçəngdən qorunmağın  sadə yolu

Xərçəngdən qorunmağın sadə yolu

23 aprel 2024 , 17:53
Bu 6 tərəvəzi çiy yeyin, yoxsa...

Bu 6 tərəvəzi çiy yeyin, yoxsa...

23 aprel 2024 , 11:25
Bu pis vərdişlər  diş daşının yaranmasına səbəb olur

Bu pis vərdişlər diş daşının yaranmasına səbəb olur

23 aprel 2024 , 10:52
Ömrü uzadan  vərdişlər açıqlandı

Ömrü uzadan vərdişlər açıqlandı

23 aprel 2024 , 10:30
Pendirdən imtina etməyin 4 əsas səbəbi

Pendirdən imtina etməyin 4 əsas səbəbi

23 aprel 2024 , 10:08
Xərçəng riskini  45 faiz azaldan   məhsul 

Xərçəng riskini 45 faiz azaldan məhsul 

23 aprel 2024 , 09:09
Yuxu problemini həll edən meyvə - Ananas

Yuxu problemini həll edən meyvə - Ananas

23 aprel 2024 , 05:07