Şorbalar dünyanın bütün mətbəxlərində məşhurdur. Onları həm peşəkar aşpazlar, həm də evdar qadınlar hazırlayır. Bu yemək qidalı, yüngül və sağlam hesab olunur. Ancaq hazırlayan zaman etdiyiniz kiçik bir səhv faydaları sıfıra endirə və hətta şorbanızı təhlükəli edə bilər.
Lent.az xəbər verir ki, bulyonlar və şorbalar hazırlayarkən ən məşhur maddələrdən biri soğandır. Soğan şorbaya ləzzətli dad üçün əlavə edilir. Və bu, həqiqətən yeməyi daha sağlam edir. Ancaq soğanı əlavə edərkən çox diqqətli olmalısınız. Çünki təzə soğandan istifadə etmək və onu çox bişirməmək məsləhətdir. Bununla belə, mütəxəssislərin fikrincə, qızardılmış soğan gizli təhlükə yarada bilər.
Qızardılmış soğan ilə bulyon hazırlamaq, qızartma dərəcəsinə xüsusi diqqət yetirməyi tələb edir. Həddindən artıq bişmiş soğanın tərkibində zəhərli sayıla bilən akrilamid kimi təhlükəli toksinlər yaranır. Akrilamid xərçəng də daxil olmaqla ciddi xəstəliklərin inkişafına səbəb ola bilər.
Dietoloqlar xəbərdarlıq edib ki, maddə orqanizmdə toplana və sinir sisteminin fəaliyyətini poza bilər.
Bu cür qızartmanı yeməyinizə əlavə edən kimi soğan zəhərli maddələr buraxmağa başlayır. Buna görə təhlükənin qarşısını almaq üçün bir sıra qaydalara əməl etməlisiniz.
Belə ki, əvvəlcə quru, yapışmayan tavada soğanları qızardın. Bu, yanmanın qarşısını almağa və akrilamid əmələ gəlməsi riskini azaltmağa kömək edəcək. Şorbaya əlavə etməzdən əvvəl hər hansı bir yanmış soğanı çıxardığınızdan əmin olun. Beləliklə, təhlükəli toksinlərin mayeyə daxil olmasının qarşısını alacaqsınız.