Göbələk şorbası - RESEPT
19 avqust 2025 11:18 (UTC +04:00)

Göbələk şorbası - RESEPT

Bu sadəcə ilk yemək deyil, rahatlıq, istilik və harmoniya bəxş edən bir şorbadır. Xüsusilə ev dadında, yüngül, lakin qidalı bir şey istədikdə idealdır.

Lent.az bu şorbanı sizə təqdim edir:

Tərkibi:
Şampinyon göbələkləri – 250 q

Soğan – 1 ədəd

Yerkökü – 1 ədəd

Şirin bibər – ½ ədəd

Kartof – 2 ədəd

Sürətli bişən vermişel – 1 porsiya

Su – 1,5 litr

Bitki yağı – 1-2 x.q.

Duz – zövqə görə

İstiot – zövqə görə

Şorba üçün ədviyyat – zövqə görə

Təzə göyərti – zövqə görə

Hazırlanması:
Göbələkləri dilimlərə və ya tikələrə doğrayın. Kiçik göbələkləri yarıya bölmək kifayətdir. Soğanı xırda kub formasında doğrayın. Yerkökünü rəndələyin və ya nazik uzun-uzun doğrayın. Bibəri kiçik kub və ya zolaqlar şəklində doğrayın. Kartofu təmizləyin və orta ölçülü kub şəklində doğrayın. Dərin tavada bitki yağını qızdırın. Soğanı əlavə edib şəffaflaşana qədər qızardın (2-3 dəqiqə). Ardınca yerkökü, bibər və göbələkləri əlavə edin. Orta istilikdə 7-8 dəqiqə bişirin, ara-sıra qarışdırın. Göbələklər öz suyunu buraxmalı və bir qədər qızarmalıdır. Ayrı bir qazanda 1,5 litr suyu qaynadın. Qaynar suya doğranmış kartofu əlavə edin, ocağın istisini azaldın və kartoflar yarıbişmiş olana qədər (təxminən 7-8 dəqiqə) bişirin. Göbələk və tərəvəz qarışığını qazana əlavə edin, ehtiyatla qarışdırın, daha 5 dəqiqə bişirin. Vermişeli əllə bir az qırın və şorbaya əlavə edin. Duz, istiot və sevdiyiniz ədviyyatları əlavə edin. İstəsəniz, dadını artırmaq üçün bir az soya sousu da qata bilərsiniz. Qaynamağa başladıqdan sonra 2-3 dəqiqə də bişirin. Ocağı söndürün, doğranmış göyərtini əlavə edin və qapağın altında 10-15 dəqiqə dincə qoyun.

Faydalı məsləhətlər:
Dondurulmuş və ya qurudulmuş meşə göbələklərindən istifadə edə bilərsiniz. Sürətli bişən vermişel əvəzinə nazik spagetti, ev əriştəsi və ya bulqur da uyğun ola bilər. Şorbaya kremli tekstura qatmaq üçün bişmənin sonunda 1 x.q. xama və ya kokos südü əlavə edin. Vermişelli göbələk şorbası – sadəliyin, tez bişmənin və dərin dadın ideal vəhdətidir. Onu istənilən zövqə uyğunlaşdırmaq mümkündür: daha acılı, daha yumşaq, daha doymuş və ya daha yüngül. Göbələklərin və ədviyyatların sayəsində o, hər zaman "umami-effekti" – yenidən və yenidən dadmaq istədiyiniz o xüsusi tamı verir.

 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 286

Oxşar yazılar