Azərbaycanın ən məşhur  tərəvəz yeməkləri
25 iyul 2024 15:39 (UTC +04:00)

Azərbaycanın ən məşhur tərəvəz yeməkləri

Azərbaycan mətbəxi zəngin və rəngarəng yeməkləri ilə tanınır. Bu yeməklərin əksəriyyəti tərəvəzlərdən hazırlanır və hər biri özünəməxsus dadı və xüsusiyyətləri ilə seçilir. Hər bir bölgənin özünəməxsus reseptləri və yemək hazırlama üsulları var. 

Lent.az Azərbaycanın məşhur tərəvəz yeməklərini təqdim edir:

1. Dolma

Dolma, Azərbaycanın ən tanınmış yeməklərindən biridir. Əsasən üzüm yarpağında və ya müxtəlif tərəvəzlərdə (badımcan, bibər, pomidor) ət və düyü qarışığı ilə hazırlanır.

İnqrediyentlər:

Pomidor, bibər və badımcan
Mal əti və ya qoyun əti
Düyü
Soğan
Şüyüd, cəfəri, nanə
Duz, istiot
Tomat pastası

Hazırlanma qaydası:

Tərəvəzlərin içini boşaldın.
Əti maşından keçirin və düyü ilə qarışdırın.
Soğanı doğrayın və ət qarışığına əlavə edin.
Yaşıllıqları incə doğrayın və qarışığa qatın.
Qarışığa duz, istiot əlavə edin.
Hazırlanan qarışığı tərəvəzlərin içərisinə doldurun.
Dolmaları qazana düzün və üstünə su tökün.
Tomat pastasını suda həll edib badımcanların üzərinə əlavə edin.
Qazanın qapağını bağlayıb zəif odda bişirin.

2. Kükü

Kükü, əsasən göyərtilərdən (ispanaq, şüyüd, cəfəri) və yumurtadan hazırlanır. Bu, həm əsas yemək, həm də qəlyanaltı kimi istifadə olunur.

İnqrediyentlər:

İspanaq
Şüyüd, cəfəri
Yumurtalar
Un
Duz, istiot
Zeytun yağı

Hazırlanma qaydası:

Yaşıllıqları doğrayın.
Yumurtaları çalın və doğranmış yaşıllıqlara əlavə edin.
Un, duz və istiot əlavə edin və qarışdırın.
Tavada zeytun yağını qızdırın və qarışığı tavaya tökün.
Hər iki tərəfini qızardın.

3. Pomidor Yumurta

Pomidor yumurta, sadə və dadlı bir səhər yeməyidir. Bu yemək sürətlə hazırlanır.

İnqrediyentlər:

Pomidor
Yumurtalar
Zeytun yağı
Tuz, istiot

Hazırlanma qaydası:

Pomidorları doğrayın və tavada zeytun yağında qızardın.
Pomidorlar yumşaldıqdan sonra yumurtaları üzərinə tökün.
Tuz və istiot əlavə edin.
Yumurtalar bişənə qədər qarışdırın.

4. Lobya Plovu

Lobya və düyü ilə hazırlanan ləzzətli bir yeməkdir. Bu yemək Azərbaycan mətbəxinin sevilən yeməklərindən biridir.

İnqrediyentlər:

Lobya
Düyü
Soğan
Yağ
Duz, istiot

Hazırlanma qaydası:

Lobyanı bir gecə öncədən suda isladın.
Soğanı doğrayıb yağda qızardın.
Lobyanı soğana əlavə edib qarışdırın.
Düyünü yuyun və lobya ilə qarışdırın.
Qarışığa duz və istiot əlavə edin.
Qazanın dibinə su töküb zəif odda plovu bişirin.

8. Kələmi dolması

Kələm yarpaqlarında ət və düyü qarışığı ilə hazırlanan bir yeməkdir. Bu yemək həm də pəhriz saxlayanlar üçün uyğundur.

İnqrediyentlər:

Kələm
Mal əti və ya qoyun əti
Düyü
Soğan
Şüyüd, cəfəri
Duz, istiot

Hazırlanma qaydası:

Kələm yarpaqlarını qaynar suda yumşaldın.
Əti maşından keçirin və düyü ilə qarışdırın.
Soğanı doğrayıb ət qarışığına əlavə edin.
Yaşıllıqları incə doğrayıb qarışığa qatın.
Qarışığa duz və istiot əlavə edin.
Hər kələm yarpağına ət qarışığından qoyub bükün.
Kələm sarmalarını qazana düzün və üstünə su tökün.
Qazanın qapağını bağlayıb zəif odda bişirin.

5. Qatıq Şorbası

Qatıq şorbası, sərin və yüngül bir yeməkdir. Bu şorba yay aylarında xüsusilə sərinləşdirici təsir göstərir.

İnqrediyentlər:

Qatıq
Xiyar
Şüyüd, cəfəri, nanə
Sarımsaq
Duz
Su

Hazırlanma qaydası:

Qatığı bir qabda çalın.
Xiyarı rəndələyib qatığa əlavə edin.
Yaşıllıqları incə doğrayıb qatığa qatın.
Sarımsağı əzib qarışığa əlavə edin.
Duz əlavə edin və qarışdırın.
Sərin su əlavə edib qarışdırın və soyuducuda saxlayın.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 9079

Oxşar yazılar

Hər gün balıq yemək olarm? - həkimlərdən CAVAB

Hər gün balıq yemək olarm? - həkimlərdən CAVAB

17 may 2025 , 15:58
Tərəvəz və göbələkli sobada bişmiş toyuq filesi -  RESEPT

Tərəvəz və göbələkli sobada bişmiş toyuq filesi - RESEPT

14 may 2025 , 14:52
Ən dadlı balqabaq çörəyinin  sirri: RESEPT

Ən dadlı balqabaq çörəyinin sirri: RESEPT

13 may 2025 , 15:10
Sezar salatının  büdcəyə uyğun RESEPTİ

Sezar salatının büdcəyə uyğun RESEPTİ

12 may 2025 , 13:57
Bişirilmədən hazırlanan bananlı tort: RESEPT

Bişirilmədən hazırlanan bananlı tort: RESEPT

9 may 2025 , 19:45
Çiyələk mürəbbəsini  belə hazırlayın: RESEPT

Çiyələk mürəbbəsini belə hazırlayın: RESEPT

8 may 2025 , 17:00
 Göyərtini   yeməyə nə zaman əlavə etmək olar?

Göyərtini yeməyə nə zaman əlavə etmək olar?

8 may 2025 , 12:07
Gürcü xaçapurisi belə hazırlanır -  RESEPT

Gürcü xaçapurisi belə hazırlanır - RESEPT

7 may 2025 , 17:42