Niyə çay paketini fincana sıxmaq olmaz?
08 oktyabr 2025 16:57 (UTC +04:00)

Niyə çay paketini fincana sıxmaq olmaz?

0

Çay paketini sıxmaq ilk baxışda əhəmiyyətsiz görünür guya bununla daha çox dad çıxır. Amma qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər: bu zərərsiz görünən hərəkət içkinin dadını korlaya, hətta orqanizmə mənfi təsir göstərə bilər.

Lent.az bu zərərləri təqdim edir:

Paket sıxıldıqda nə baş verir

Çay dəmlənərkən suda faydalı maddələr antioksidantlar, vitaminlər, efir yağları tədricən həll olur. Amma çay yarpaqları həm də duble maddələr (taninlər) adlanan birləşmələr ehtiva edir. Onlar çox olduqda içkiyə acılıq verir və mədə selikli qişasını qıcıqlandıra bilər.

Paket sıxıldıqda bu taninlər, həmçinin toz qalıqları, yapışqan və filtrləmə kağızının mikrohissəcikləri çayın içinə düşür. Nəticədə içki təkcə acı deyil, həm də potensial olaraq sağlamlığa zərərli olur.

Orqanizmə təsiri

Taninlərin artığı:

dəmiri və kalsiumu mənimsəməni zəiflədir;

mədədə yanma (qıcqırma) yarada bilər;

turşuluğu artırır;

tez-tez içildikdə bədəni susuzlaşdıra bilər. Kağız mikrohissəcikləri isə orqanizmdən tam çıxmır və zamanla yığılaraq həzm sisteminə və qaraciyərə mənfi təsir göstərə bilər.

Çayı necə düzgün dəmləmək lazımdır?

Dadlı, ətirli və eyni zamanda təhlükəsiz içki əldə etmək üçün:

1. Təmiz su istifadə edin süzülmüş və ya təzə qaynadılmış.

2. Su qaynadıqdan sonra bir qədər soyumasına (80-90°C) icazə verin.

3. Çay paketini və ya yarpaqlarını 2-5 dəqiqə dəmləyin, daha uzun saxlamaq acılıq yaradar.

4. Paket və ya yarpaqları sıxmadan çıxarın.

5. İstəsəniz, təzə limon, bal və ya nanə əlavə edin bu, dadı və faydanı artırır.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 264

Oxşar yazılar