Bananları yeməzdən əvvəl yumaq lazımdırmı? Bananlar qoruyucu qabığa sahib olduğu üçün təhlükəsiz meyvələr kimi görünür – çoxları onları yumağa ehtiyac olmadığını düşünür.
Lent.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, ancaq hər şey göründüyü qədər sadə deyil. Bəzi hallarda bananların yuyulması həqiqətən vacibdir.
Niyə bananlar düşündüyünüzdən daha çirkli ola bilər?
Baxmayaraq ki, qabığı yeyilmir, bananın səthində bakteriyalar, kif və pestisid qalıqları qala bilər. Bu, xüsusilə idxal olunan bananlara aiddir – onlar dəyişkən rütubət şəraitində konteynerlərdə daşınır.
Supermarketdə alıcılar bananlara toxunur, qablaşdırmanı açır, ən yaxşısını seçirlər. Bu zaman bananın səthində çoxlu mikroorqanizmlər yığılır, və siz evdə bananı açarkən bu mikroblar əllərinizə, masaya və digər məhsullara keçə bilər.
Mütəxəssislər nə deyir?
ABŞ Xəstəliklərə Nəzarət və Profilaktika Mərkəzi (CDC) və Avropa Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (EFSA) bütün meyvələrin, hətta yeyilməyən qabığı olanların da yuyulmasını tövsiyə edir. Çünki siz qabığa toxunursunuz, sonra əlinizi üzdə, digər qidalarda və ya uşaqlarda istifadə edirsiniz.
Banan təmiz görünsə belə, görünməyən aqrokimyəvi maddələr (məsələn, yetişdirici qazlar) səthdə qala bilər. Uşaqlar və allergiyası olanlar üçün bu xüsusilə vacibdir.
Bananı yumağın vacib olduğu hallar
Bananı bazardan alırsınızsa, açıq şəraitdə saxlanılırsa
Qabığında ləkələr, çatlar və ya cızıq varsa
Bananı qabıqlı halda doğrayacaqsınızsa (məsələn, desert və ya flambé üçün)
Evdə uşaqlar və ya zəif immun sistemli insanlar varsa
Banan soyduqdan sonra digər qidalara toxunacaqsınızsa
Bananı necə düzgün yumaq olar?
Bananı yumaq çox asandır:
Sərin axar su ilə yaxşıca yuyun
İstəyə görə qida sodası və ya sirkə istifadə edə bilərsiniz
Sabun və yuyucu vasitələr istifadə etməyin
Yuduqdan sonra kağız salfetlə qurulayın
Nəticə: Banan qoruyucu qabığa malik olsa da, onun yuyulması gigiyena baxımından vacibdir – xüsusilə də uşaqlar, allergiyası və ya həssaslığı olan insanlar üçün.