Hər səhər bədənimizdə kortizol səviyyəsinin artması ilə oyanırıq ki, bu da öz növbəsində qan şəkərinin səviyyəsini artırır. İlk yeməyimizin balanslı və şəkər səviyyələrində əlavə dalğalanmalara səbəb olmaması vacibdir.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Vera Kurin məlumat verib.
Dietoloq qeyd edir ki, səhər yeməyi üçün aşağı qlisemik indeksi olan taxılları seçməlisiniz. Qlisemik indeks qlükoza qana daxil olma sürətini əks etdirir. İndeks nə qədər yüksəkdirsə, bu proses daha sürətli baş verir və qlükoza səviyyəsində sıçrayışlar daha güclüdür.
Aşağıdakı dənli bitkilər səhər yeməyi üçün idealdır:
Yulaf əzməsi - (uzun müddət bişirilmiş) - xolesterol səviyyəsinə faydalı təsir göstərən həll olunan liflə zəngindir. Zülal, B vitaminləri və maqnezium ehtiva edir.
Quinoa - tam amin turşusu tərkibinə malikdir və əla protein mənbəyidir. Dəmir, maqnezium, fosfor və digər minerallarla zəngindir.
Qarabaşaq - tərkibində çoxlu kalium, maqnezium, sink və B vitaminləri var. Yüksək antioksidantlara malikdir.
İnci arpa - bağırsaq sağlamlığına müsbət təsir göstərən liflə zəngindir. B vitaminləri, dəmir və maqnezium ehtiva edir.
Mərcimək - əla protein mənbəyidir, xüsusilə vegetarianlar üçün vacibdir. Tərkibində fol turşusu, dəmir və kalium var.
Fasulye - protein, lif və minerallarla zəngindir. Xolesterolu azaldır və qan şəkərinin sabit səviyyəsini saxlamağa kömək edir.
Qəhvəyi düyü - yüksək lif, minerallar və B vitaminləri ilə zəngindir. Qan şəkərinin səviyyəsini sabit saxlayır.