Alimlər tərəfindən aparılan yeni bir araşdırma, tərəvəz və meyvələrin qida ilə əlaqəli xəstəliklərə səbəb ola biləcək zərərli bakteriyalarla çirklənmə riski altında olduğunu müəyyən edib. 1960-cı illərin əvvəllərindən etibarən bu qidaların istehlakı əhəmiyyətli dərəcədə artıb və bununla da qida ilə bağlı xəstəliklərin sayı yüksəlib.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar həmçinin, yoluxucu xəstəliklərə səbəb olan bakteriyaların bitkilərə yapışıb onların səthində yaşaya bildiyini müəyyən ediblər.
Təmizləmə üsullarına davamlı olan və hətta bitki toxumasına nüfuz edən biofilmlər əmələ gətirir, bu da onların qida səthlərindən çıxarılmasını çətinləşdirir. Bitkilər də öz növbəsində immunitet sistemini aktivləşdirərək və bakteriyaların təsirini əngəlləyərək özlərini qorumağa çalışırlar.
Artan əhali və urbanizasiya ilə məhsulun patogenlər tərəfindən çirklənmə riski əhəmiyyətli dərəcədə artır. Buna görə də, effektiv qarşısının alınması strategiyaları hazırlamaq üçün bitkilər və bakteriyalar arasında qarşılıqlı əlaqəni anlamaq vacibdir. Bu sahədə dərin tədqiqatlar daha təhlükəsiz qida istehsalı üsullarının yaradılmasına və qlobal ərzaq təhlükəsizliyinin gücləndirilməsinə kömək edə bilər.