Alimlər istehlakı təhlükəli xəstəliklərin, o cümlədən onkologiyanın inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıran üç növ qidanın adını çəkiblər. Sağlamlığınızı və rifahınızı yaxşılaşdırmaq üçün mütəxəssislər onlardan birdəfəlik imtina etməyi məsləhət görürlər.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, alimlər ilk növbədə çəkiyə nəzarət bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini azaldır və həmçinin digər ciddi xəstəliklərin qarşısını almağa kömək etdiyini bildirib.
Yediyiniz qidaların növü də bağırsaq xərçəngi riskinizi artıra bilər. Düzgün qidalanma bu iki əsas risk faktorunu bir anda aradan qaldırmağa kömək edir. Tədqiqat aşağıdakı məhsullardan qaçınmağı tövsiyə edir:
Quzu, mal əti, keçi və donuz əti olan qırmızı ət damar sisteminin vəziyyətinə mənfi təsir göstərir və mədə-bağırsaq traktının işini çətinləşdirir. Həftədə 500 q-dan az qırmızı ət yemək tövsiyə olunur ki, bu da xidmət ölçüsündən asılı olaraq üç-dörd porsiyadır.
Donuz əti, vetçina, kolbasa və salam və s. daxil olmaqla işlənmiş ətlərdə sağlamlığınıza zərər verə biləcək konservantlar var. Mütəxəssislər çox işlənmiş ətdən çəkinməyi məsləhət görürlər.
Alkoqol istənilən dozada zərərlidir. Və həddindən artıq spirt içmək bağırsaq xərçəngi riskinin daha yüksək olması ilə əlaqələndirilir. Artıq çəki və ya piylənməyə kömək edə bilər. Həddindən artıq spirt istehlakı qaraciyər, döş xərçəngi də daxil olmaqla digər xərçəng növləri ilə də əlaqələndirilir.