Səhər yeməyi yemək MƏCBURİ DEYİL
20 fevral 2024 09:36 (UTC +04:00)

Səhər yeməyi yemək MƏCBURİ DEYİL

Qidalanma üzrə fəlsəfə doktoru Oksana Skitalinskaya səhərlər sağlam ola biləcək qidaların siyahısını təqdim edib. O, həmçinin səhər yeməyini atlamağın həqiqətən də sağlamlığımıza mənfi təsir edib-etməməsi ilə bağlı müzakirələrə aydınlıq gətirib.

Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, çoxları səhər yeməyinin vacib sayıldığını və ondan imtinanın xəstəliyə, eləcə də artıq çəkiyə səbəb ola biləcəyini bilsə də, Oksana Skitalinskaya qidalanmada məcburi heç nə olmadığını deyir.

Bəzi məhsullar üçün də ciddi qadağalar yoxdur. Bu baxış maddələr mübadiləsinin özü ilə izah olunur - qidanın bədənə daxil olmasını, hüceyrələrdə udulmasını və çevrilməsini, həmçinin metabolik məhsulların çıxarılmasını idarə edən müxtəlif biokimyəvi proseslər sistemi. Buna görə də, səhər yeməyi yemək və ya atlamaq orqanizmin maddələr mübadiləsini kökündən dəyişməyəcək, çünki milyonlarla il ərzində inkişaf etmiş mürəkkəb sistem üçün çox sadədir.

Maddələr mübadiləsi genlər, mikrobiom, hormonlar, qida tərkibi, stress səviyyələri və digər amillər tərəfindən idarə olunur. Mütəxəssisin fikrincə, qidalanma tövsiyələri hər bir şəxs üçün fərdi olmalıdır.

Hər kəsin öz dad üstünlükləri və səhər yeməyi ilə bağlı fikirləri var. Bəziləri sıyığa, digərləri kolbasa ilə yumurtaya, yağ və pendirli tostlara üstünlük verir, bəziləri isə sadəcə bir fincan qəhvə ilə məhdudlaşır. Həm də hər kəsin fərqli həyat tərzi var: bəziləri bütün gününü kompüter arxasında keçirir, bəziləri isə idmanla məşğul olur. Buna görə də ekspert tövsiyə edir ki, hər kəs özü üçün pəhriz seçsin, şablonlara əsaslanmasın.

Skitalinskaya səhər yeməyi üçün faydalı ola biləcək məhsulların siyahısını da təqdim edib:

Tərəvəzləri hər yeməyə daxil edin, gündə ən azı 2-3 porsiya.

Yarpaqlı göyərti və giləmeyvə əlavə edin.

Tərəvəz və meyvə nisbəti təxminən 3: 1 olmalıdır.

Paxlalı cücərtilər, fermentasiya məhsulları (turşu kələm, qatıq, Parmesan) kimi autofagiyanı stimullaşdıran qidalar yeyin.

Ədviyyatlar və otları unutmayın: zərdəçal, reyhan, rozmarin.

Həftədə ən azı 1-2 dəfə paxlalılar və qoz-fındıq yeyin.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 5349
avatar

Fidan İlqar

Oxşar yazılar