Ramazan ayında bir çox oruc tutanlar həzm sistemindəki müxtəlif dəyişikliklərə uyğunlaşmağa çalışırlar. Bu prosesdə yediyimiz qidalara, onların qida dəyərinə və istehlak üsuluna əlavə diqqət yetirmək lazımdır. Ramazanda xurma yeməyin bir çox faydası var. Xurma sizi tox saxlayır və qəbizliyin qarşısını alır.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, şəkər, zülal, lif və yağdan başqa, tərkibində C, B1, B2, niasin və A vitamini olan 15 müxtəlif mineral olan xurmanın orqanizmə bir çox faydaları var.
1. Yaddaşı gücləndirir
Mütəxəssislərin fikrincə, xurmanın müntəzəm istehlakı unutqanlığın qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır. Xurmanın tərkibindəki A və B vitaminləri yaddaşın güclənməsinin və qocalıqda baş verə biləcək yaddaş itkisinin qarşısını alır. Tərkibindəki yüksək miqdarda maqnezium yaddaşın güclənməsinə də kömək edir.
2. Həzm sistemini tənzimləyir
Ramazan ayında insanların ümumi şikayətlərindən biri də həzm sisteminin nizamlı şəkildə işləyə bilməməsi nəticəsində yaranan həzmsizlik problemidir. Mütəxəssislər xurmanın mədə turşusunu balanslaşdıraraq mədə problemlərinin qarşısını aldığını vurğulayırlar. Yəni ölçülü istehlak edilən xurma mədə problemlərinə müsbət təsir edə bilər.
3. Tox tutma xüsusiyyəti var
Xurmanın tərkibindəki yüksək lif toxluq hissinin uzun müddət davam etməsini təmin edir. Toxluq hissini daha uzun müddət yaymaq və qan şəkərini tarazlaşdırmaq üçün xurma ilə yanaşı badam və qoz da istehlak etmək sağlam bir alternativdir.
4. Bağırsaqları işə salır
Xurma yüksək liflə zəngin qida mənbəyi olduğu üçün bağırsaqların işləməsində də mühüm rol oynayır. Maddələr mübadiləsini sürətləndirərək həzm sistemindən qaynaqlanan xəstəliklərin riskini də azaldır. Mütəxəssislər, nizamlı və lazım olduqda istehlak edilən xurmanın həzm sistemini tənzimlədiyinə diqqət çəkir.
5. Anemiyaya xeyirlidir
Xurma sağlamlığa müsbət təsir edən, vitamin və mineralları ehtiva edən faydalı qidadır. Dəmir çatışmazlığı və qan azlığı kimi problemləri olan insanların müalicə prosesini sürətləndirə bilər.