Kaliforniya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qırmızı şərab tərkibindəki flavonoidlər adlanan bitki piqmentləri səbəbindən bəzi insanlarda baş ağrısı yarada bilər.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bir qayda olaraq, bəzi insanlar qırmızı şərab içdikdən sonra 30 dəqiqə ərzində baş ağrısı hiss edirlər. Tədqiqatçılar bunun flavonoidlər - üzümdə olan bitki piqmentləri tərəfindən təhrik edildiyini aşkar ediblər.
Elm adamlarının baş ağrıları ilə əlaqələndirdiyi flavonoid birləşməsinə quercetin deyilir. Bir çox meyvə və tərəvəzə rəng qatır. Quercetin antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir (oksidləşmə zamanı hüceyrələri məhv olmaqdan qoruyur).
Ancaq etanol molekulları ilə birlikdə qəbul edildikdə, quercetin qlükuronid adlanan başqa bir formaya çevrilir. Bu formada o, alkoqol mübadiləsini, insan orqanizminin orqan və sistemlərinin alkoqolun parçalanması və sonradan sidik yolları vasitəsilə xaric ediləcək digər maddələrə çevrilməsi prosesini bloklayır. Nəticədə orqanizmdə asetaldehid toksini toplanır ki, bu da üzün qızarmasına, ürəkbulanma, qusma və baş ağrılarına səbəb olur.
Müxtəlif növ şərablarda quercetin tərkibi içkinin istehsal üsulundan, üzüm çeşidindən və ağacların yerindən asılı olaraq dəyişə bilər. Hansı şərab növlərinin daha şiddətli baş ağrısına səbəb olduğunu öyrənmək üçün alimlər bir sıra tədqiqatlar aparacaqlar.