Qaraciyərə  alkoqoldan daha pis   təsir edən QİDALAR
04 fevral 2025 19:58 (UTC +04:00)

Qaraciyərə alkoqoldan daha pis təsir edən QİDALAR

Qaraciyər orqanizmin detoksifikasiyasına cavabdeh olan əsas orqandır və buna görə də onun vəziyyəti ümumi sağlamlıq və rifahı böyük ölçüdə müəyyən edir.

Lent.az xarici mediaya istinadla qaraciyərə zərərli qidaları təqdim edir:

Qaraciyər orqanizmdə həyati funksiyanı yerinə yetirir - o, detoksifikasiya, maddələr mübadiləsi və əsas maddələrin sintezindən məsuldur. Onun sağlamlığı birbaşa ümumi rifaha təsir göstərir, buna görə də yalnız alkoqoldan qaçınmaq deyil, həm də bu həyati orqana zərər verə biləcək bəzi digər məhsulların istehlakını məhdudlaşdırmaq vacibdir.

Hansı qidalar qaraciyərə zərər verə bilər?

Həddindən artıq şəkər istehlakı yüksək təzyiq, iltihab, piylənmə və diabetlə əlaqələndirilir. Bu, təkcə ürək-damar sisteminə deyil, qaraciyərə də mənfi təsir göstərir. Həddindən artıq şəkər qaraciyər hüceyrələrində yağ yığılmasına kömək edir ki, bu da qaraciyər yağlanması xəstəliyinin inkişafına səbəb olaraq, diabet riskini artırır. Ancaq meyvə və tərəvəzlərdə olan təbii şəkərlərin o qədər də zərərli təsiri yoxdur. Risklərinizi azaltmaq üçün şəkər əlavə edilmiş emal olunmuş qidalardan, xüsusilə yüksək fruktozalı içkilərdən qaçınmalısınız.

Hazır qidalar

Fast foodlar, şəkərli içkilər, mağazadan alınmış çörək məhsulları, soyuq yeməklər və səhər yeməyi taxıllarında konservantlar, əlavə şəkər və artıq duzlar. Bu maddələr qaraciyəri həddindən artıq yükləyə və iltihablara səbəb ola bilər. Bu qaraciyər yağlanmasının riskini artıra bilər.

Zərərləri minimuma endirmək üçün hazır qidalardan qaçın

Məsələn, 

Ağ çörək əvəzinə tam taxıl çörəyini seçin, mağazada alınmış sousları təbii ədviyyatlarla, sirkə və limon isə su ilə əvəz edin.

Qızardılmış yeməklər

Böyük miqdar yağda qızardılmış qidalar (çips, tortlar, fast food) zərərli yağları ehtiva edir və iltihabı təhrik edən omeqa-6 yağ turşuları ilə zəngindir. Bundan əlavə, onlar tez-tez natrium və şəkərdə yüksəkdir, bu da qaraciyərə əlavə stress yaradır. Təhlükəsiz yaşam üçün zeytun, kətan toxumu və ya avokado yağı kimi sağlam bitki yağlarından istifadə etmək daha yaxşıdır.

Qazlı içkilər

Şəkərli sərinləşdirici içkilərin tez-tez istehlakı yağlı qaraciyər xəstəliyinin inkişaf riskini artıra bilər. Yüksək səviyyədə şəkər və kimyəvi əlavələr qaraciyəri həddindən artıq yükləyir, bu da zərərli maddələrin emalını çətinləşdirir.

Qaraciyərinizi necə qorumaq olar?

Şəkər qəbulunu məhdudlaşdırın, xüsusilə içkilərdə və işlənmiş qidalarda şəkər əlavə etməyin. Bu qidaları seçin - təzə tərəvəzlər, meyvələr, tam taxıllar və yağsız zülallar. Qızardılmış və hazır qidaların qəbulunu azaldın.

Qazlı və şəkərli mayelərdən uzaq duraraq, daha çox su və təbii içkilər qəbul edin. Düzgün qidalanma qaraciyərin öz funksiyalarını effektiv şəkildə yerinə yetirməsinə kömək edir və bədəni ciddi xəstəliklərin inkişafından qoruyur.


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 822

Oxşar yazılar