Bitməz son tarixlər və informasiya yüklənməsi dövründə narahatlıq həyatın tez-tez müşayiəti halına çevrilib.
Lent.az narahatlığa qarşı olan qidaları təqdim edir:
Xroniki gərginlik yalnız məhsuldarlığı azaldır deyil, həm də fiziki xəstəlikləri – yuxusuzluqdan tutmuş ürək-damar sisteminin pozulmasına qədər – təşviq edir. Psixoloji praktikalar və fiziki fəaliyyətlə yanaşı, bu vəziyyətlə mübarizədə qidalanmanın da mühüm rolu var. Gəlin, ruhi tarazlığı bərpa etmək üçün pəhrizi necə tənzimləmək barədə düşünək.
Yağlı balıq: Sinir sisteminin qalxanı
Somon, tuna və skumbriya Omega-3 poliyen doymamış yağ turşuları ilə zəngindir; bu turşular narahatlıq ilə əlaqəli beyin iltihabını azaldır. Tədqiqatlara görə, belə balığın müntəzəm qəbulu stress hormonlarının səviyyəsini 20 faiz azaldır.
Tünd şokolad: Şirin sakitləndirici
Kakao dənələri beyin qan dövranını yaxşılaşdıran flavonoidlər və əzələləri rahatladan maqnezium ehtiva edir. Əsas məsələ, narahatlığı artıran şəkər dalğalanmalarını önləmək üçün ən azı 70 faiz kakao tərkibli şokolad seçməkdir.
Banan: Təbii antidepresanlar
Bu meyvələrdə serotonin sintezi üçün zəruri olan triptofan amin turşusu mövcuddur. Bananları qoz-fındıq və ya yulafla birləşdirin: karbohidratlar triptofanın udulmasını artırır və sürətli sakitləşdirici təsir göstərir.
Fermentləşdirilmiş məhsullar: Bağırsaq – ikinci beyin
Turşu kələm, kimçi və təbii qatıq bağırsaq mikroflorasını bərpa edir və bu, emosional vəziyyətə birbaşa təsir göstərir. Onların tərkibindəki probiyotiklər narahatlıq ilə əlaqədar beyin mərkəzlərinin aktivliyini azaldır.
Yaşıl çay: Yuxusuzluq yaratmadan rahatlama
L-teanin içkidə mövcud olan və beyin tərəfindən alfa dalğalarının yaranmasını stimullaşdıran maddədir; bu, rahat və diqqətli vəziyyət yaradır. Bununla belə, sakitləşdirici vasitələrdən fərqli olaraq, yaşıl çay uslanma effekti yaratmır.